Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Potvrzeno: Rakušan, který na D1 zabil dvě ženy, trpěl demencí

Autor: dce, op - 
19. září 2014
14:33

Rakouský důchodce, který v polovině května zabil na dálnice D1 dvě Slovenky, byl dementní. Policejní vyšetřování tak potvrdilo předpokládané informace. Mnohé okolnosti se ale stále vyšetřují. Muž ovšem nebyl pod vlivem drog nebo alkoholu.

Celý případ, ačkoliv se stal už před čtyřmi měsíci, je stále záhadou. Třiapadesátiletý Rakušan, který trpěl demencí, z neznámých důvodů opustil hranice své země a vydal se do Čech. K lékaři, ke kterému měl přijít, vůbec nedorazil. Několik hodin se pohyboval po Česku a v pozdních večerních hodinách uháněl po dálnici D1.

Policisté zjistili, že až na 181. kilometr, jel muž ve správném směru, informoval server novinky.cz. Pak ovšem náhle projel dálnici do protisměru a zde se srazil s vozem dvou Slovenek. Matka (†43) a dcera (†16) se zrovna vracely z Prahy domů do obce Kúty. Starší žena, podobně jako viník nehody, zemřela na místě, dívka po převozu do nemocnice.

„Po rozsáhlém šetření kriminalisté vyšetřování nehody ukončili a případ odloží,“ konstatovala Vedrová. Podle ní muž nebyl pod vlivem alkoholu ani jiných omamných látek, navíc byl údajně zkušený řidič.

Nikdo si nedokáže vysvětlit, proč viník tragédie sedl do auta a zamířil na Moravu. Avšak Vzhledem k tomu, že opravdu trpěl demencí, mohla se u něj projevit dezorientace v čase ba prostoru, která by vysvětlovala, že podle svědků jel v protisměru až 20 km.

e.44 ( 21. září 2014 01:22 )

Řidičák mohl mít už léta a demencí začal třeba trpět až v poslední době... Mohl jet i po odebrání řidičáku ze zdravotních důvodů. Na řidičák auto nejezdí.....

xcarodejka ( 19. září 2014 15:02 )

Tak vidíš, nikdy nevíš, jestli se vrátíš domů.... nechápu jak dementní osoba mohla dostat ŘP.

Zobrazit celou diskusi