Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Na Česko se řítí silné bouřky, hrozí i kroupy: Kdy a v jakých krajích?

Na Česko se opět řítí bouřky (ilustrační foto)
Na Česko se opět řítí bouřky (ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: simao, ČTK - 
19. září 2014
14:14

Víkend za rohem, jenže kdo doufá v dobré počasí a babí léto, může být zklamán. Na Česko se totiž opět řítí vlna bouřek, meteorologové varují i před krupobitím. Již dnes odpoledne zasáhnou bouřky severozápad Čech. A pokračovat budou dál. Výstraha tak platí i pro další části země.

Silné bouřky hrozí dnes odpoledne nejprve na severozápadu Čech, poté i v sobotu odpoledne na celém území Čech a také na Vysočině a Blanensku. Doprovázet je budou lokální přívalové deště, které mohou opět zatopit sklepy, ale i rozvodnit menší toky, jak se to během minulého víkendu stalo např. na Znojemsku v případě říčky Jevišovky.

Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí se dnes od 16:00 do půlnoci mohou objevit v Karlovarském a Ústeckém kraji. Ojediněle může v krátké době napršet až 30 milimetrů vody, kroupy a nárazový vítr hrozí podle meteorologů až v sobotu. Celé Čechy včetně Prahy mohou bouřky zasáhnout v sobotu po celé odpoledne.


Aktuální počasí z krajů s podrobnými grafy sledujte ZDE>>

Hrozí také kroupy a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu. Hladiny toků mohou stoupat především v Brdech, na Šumavě, v Českém lese a na Českomoravské. Také proto, že tyto oblasti zůstávají vodou poměrně nasycené. "Nelze vyloučit ani překročení nejnižšího stupně povodňové aktivity," varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kvůli větru meteorologové doporučují zajistit okna a dveře a také odstranit nebo upevnit volně položené předměty. Lidé by si měli dávat pozor na ulomené větve, hrozí i zásah bleskem.

Předpověď počasí na sobotu: Převážně oblačno, zpočátku místy, postupně na většině území přeháňky nebo občasný déšť, místy bouřky, zejména v Čechách. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď počasí na neděli: Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Postupně až zataženo a na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

janina7777 ( 19. září 2014 17:46 )

Zobrazit celou diskusi