Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Království budiž zachráněno: Skotsko zůstane součástí Velké Británie!

Autor: CTK, senf - 
19. září 2014
07:17

Království zůstane celistvé! Po sečtení hlasů všeczh volebních okrsků je jasné, že Skotsko zůstane součástí Velké Británie. Tak velký neúspěch separatistů, kteří chtěli skotskou nezávislost, se nečekal. Voliči v průběhu čtvrtečního hlasování rozhodovali o tom, zda zanikne 307 let stará unie Skotska a Anglie a Edinburgh se vydá cestou samostatnosti.

Po sečtení většiny hlasů skotského referenda o nezávislosti je jasné, že království přetrvá. Unionisté již získali přes 55 procent hlasů. Jejich velký náskok sice snížilo skotské město Glasgow, kde nejvíce lidí hlasovalo pro odtržení Skotska od Anglie.

Podle konečných výsledků hlasovalo proti skotské nezávislosti 55,3 procenta voličů, pro 44,7 procenta. Účast byla mimořádných 84,59 procenta. Porážku uznal i skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond. "Přijímám rozhodnutí lidu a vyzývám Skotsko, aby přijalo demokratický verdikt skotského lidu," uvedl.

Údaje o celkové volební účasti se podle britských médií pohybují kolem rekordních 84 procent voličů. Britský premiér David Cameron již pogratuloval šéfovi skotských unionistů Alistairovi Darlingovi k úspěšné kampani.

Cameron poté ocenil, že Británie po čtvrtečním skotském referendu zůstává jednotná. Během vystoupení na Downing Street v Londýně potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci. "Skotský lid promluvil a přinesl jasný výsledek. Udrželi naši zemi složenou ze čtyř národů pohromadě. Stejně jako miliony dalších lidí z toho mám velkou radost," řekl Cameron s tím, že otázka skotské samostatnosti byla "na generaci" vyřešena.

Ve čtvrtečním referendu Skotové jasně odmítli nezávislost. Zůstane zachováno jednotné Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Pozornost se však bude soustředit na splnění slibu předání dalších pravomocí skotskému parlamentu v Edinburghu, které Skotům přislíbily tři hlavní britské politické strany.

Důležitým úspěchem pro unionisty se stal výsledek z Aberdeenu, kde získali téměř 59 procent hlasů. Úspěšně pro ně dopadlo například hlasování na ostrovech Orkneje a Shetlandy či na Západních ostrovech či v okrscích Renfrewshire, Midlothian, East Lothian, Stirling, Falkirk či Angus.

Velmi těsně zvítězili zastánci unie v okrsku Inverclyde. Naopak hlasování v Dundee oživily slábnoucí naději na úspěch stoupenců nezávislosti. "Ano" zde řeklo 57,3 procenta zúčastněných voličů.

dsmann ( 19. září 2014 14:00 )

Žiji v současnosti. V Rusku a některých okolních zemích i v USA jsem byl několikrát i v posledních pěti letech. To tvoje žvatlání na úrovni pětiletého děcka si nech pro hlupáky kteří ještě navíc ani nikdy nevytáhli paty z Česka. Ti ti možná budou věřit.

.abcd.abcd. ( 19. září 2014 13:46 )

Víš ty vůbec kolik Amíků opustilo v posledních 5 letech USA? Ty žiješ taky v minulosti, kdo by chtěl dneska so USA dobrovolně. Nemaj tam co žrát, práce žádná, dementi se tam postřílej navzájem. Zajed do Ruska, budeš valit oči, bejku, tam se to rozvíjí rychleji, než ty objedeš kruháč.

majojo ( 19. září 2014 12:46 )

Hele, já tam mám latifundii.

majojo ( 19. září 2014 12:44 )

Takže tě to zajímá?

dsmann ( 19. září 2014 12:40 )

Pár černých dělníků na podřadnou práci? To myslíš? Ti by měli samostatně tak akorát na postavení lávky přes potok

Zobrazit celou diskusi