Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bakala: Nejvyčuranější bytný v ČR: Půl miliardy z nájemného mu dává stát!

Autor: Vladimír Barák - 
19. září 2014
15:02

Kdo má hodně, chce ještě víc. To ke Zdeňku Bakalovi (53) sedí jako ulité. Za RPG Byty na Ostravsku, které spoluvlastní, může ročně odčerpat ze státního až půl miliardy korun. Obyvatelé bytů je dostávají v sociálních dávkách.

Uhlobaron se svými společníky získal v roce 2004 takřka 45 tisíc bytů na Ostravsku lacino – za jeden zaplatil jen 40 tisíc korun. O to více mu ale vynáší. Jen vloni si majitelé nechali ze společnosti vyplatit 4,6 miliardy korun. Nemalá částka z příjmů za nájemné přitom pochází ze sociálních dávek.

Pomáhají dávky?

Podle výpočtů Blesku a sdružení BytyOKD.cz, by mohl stát mezi nájemníky prostřednictvím doplatku a příspěvku na bydlení zasílat až půl miliardy korun ročně. „Příspěvek je určen lidem, kteří se ocitnou v těžké životní situaci a má jim pomoci se postavit na vlastní nohy,“ řekl Blesku mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň. Do radostného pozoru ale peníze postaví maximálně tak Bakalu s jeho přáteli.

Lidé jsou jen nástroj

„To, co příjemci dávek dostanou, jen přepošlou jinam. Příjemce dávek je ve výsledku pouhým nástrojem k tomu, aby stát podpořil bohaté majitele bytů,“ řekl Blesku sociolog z Masarykovy univerzity prof. Aleš Sekot. Na další problém upozorňuje Roman Macháček ze sdružení BYTYOKD.cz. „Bakala zde má v řadě oblastí až přes 60 procent nájemních bytů, například v Ostravě- Porubě. Drží si monopol a lidé nemají v bydlení na výběr,“ říká Macháček.

Vyplacené dávky v oblasti bydlení (v mil. Kč) Vyplacené dávky v oblasti bydlení (v mil. Kč) | MPSV

Jak to řešit? Podle sociologa Sekota by pomohlo, kdyby se čeští politici inspirovali například ve skandinávských státech, kde se dávky rozdávají rozumněji. „Jsem si vědom toho, že ve chvíli, kdy se sáhne na dávky, ozvou se někteří politici, že je to asociální. Z mého pohledu je ale asociální spíše podpora asociála, v tomto případě Zdeňka Bakaly,“ uzavírá expert.

Blesk a Sdružení nájemníků BYTYOKD.cz oslovily vybrané domácnosti nájemníků RPG Byty. Při nich nás zajímalo, jakou částku tvoří výdaje za bydlení (včetně nájemného) a zda a případně v jaké výši pobírají sociální dávky. Z výsledků vyplynulo, že na příspěvek, nebo doplatek (případně na obojí) má nárok až 35 procent domácností RPG Byty.

Průměrná výše sociální dávky pak činí asi dva tisíce korun. Podle ministerstva práce se výše částky vynaložené na uvedené dávky v Moravskoslezském kraji zvýšila za posledních pět let pětinásobně. Za uvedené období třikrát narostl počet vyplacených dávek.

Co na zjištění Blesku říkají RPG Byty?

„..Jde o příspěvek na bydlení, nikoli o příspěvek na nájemné. Náklady na bydlení totiž zahrnují i platby za dodávky elektřiny, plynu, vody, tepla atd. Odpovídající část příspěvku na bydlení putuje tedy na účty vodáren, plynáren, elektráren nebo tepláren. Pronajímatel bytů ani poskytovatelé služeb přitom vůbec nemusí vědět, zda jejich zákazníci pro úhradu nákladů na bydlení státní příspěvek využívají či nikoli. Je to stejné, jako kdyby někdo obviňoval výrobce plenek nebo dětské výživy, že parazitují na státu, protože na nákup jejich výrobků využívají rodiče příspěvek na dítě…"

Petr Handl, mluvčí společnosti RPG Byty

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alusinek ( 10. listopadu 2014 10:19 )

Takovému podvodníkovi se nic nestane,bohužel co jich v republice máme.Snad aspoň na některé dojde včas a luxusu z nakradených peněz si moc dlouho užívat nebudou.Maláčová si takového slizouna vzala,poněvadž peníze jsou přece přednější.Hlavně že se bojí o té své čtyři ratolesti,svědomí čisté nemaji

hafblaf ( 22. září 2014 21:38 )

Podvodníci, kteří dopomohli tomuto pánovi jsou bezúhonní, to by se v moderní společnosti nemělo stát. V naši mafiánské republice platí, že pokud se zpronevěří obrovské finanční částky, jsou podvodníci chráněni, ale nedejbože když obyčejný člověk zapomene zaplatit 10 Kč, to se stát vyzuří. Pane Bakalo připadáte si jako úspěšný člověk, ale do pár let zemřete a do hrobu si nevezmete nic mimořádného, Vaši potomci budou mít možná příkoří, že jejich předek se choval velmi podle.

illis ( 20. září 2014 18:49 )

sars

illis ( 20. září 2014 18:48 )

vilon1 Jenže Bakala koupil až podezřele lacině byty, které nyní draze pronajímá . Byty jsou staré, neudržované a já pochybuji, že právě on se postará, aby byly byty zrenovované. Toho jen zajímá nájemné z těchto bytů, o lidi se o on nestará, hlavně o peníze .

illis ( 20. září 2014 18:46 )

frantaklika

Zobrazit celou diskusi