Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Možnosti pro Janouška, jak se vyhnout kriminálu: Bitva lékařů, nebo útěk?!

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
18. září 2014
19:54

Na 4,5 roku míří lobbista Roman Janoušek za mříže za sražení vietnamské řidičky. Jenže kolem jeho nástupu do vězení se vyrojila řada otázek. Janoušek může dosáhnout odkladu. A to především kvůli svému zdravotnímu stavu. Vedle toho se spekuluje i o útěku. Kam? Třeba na Zadar.

Původně dostal tři roky za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Jenže Vrchní soud při posouzení odvolání zavařil Romanu Janouškovi ještě více. Za nehodu z roku 2012 má jít kmotr do tepláků na 4,5 roku. Rozsudek je pravomocný. "Pokud nebudou komplikace a pokud lhůta nebude prodloužena, dalo by se očekávat, že by k tomu mohlo dojít do konce listopadu letošního roku," odhadla pro Český rozhlas dobu Janouškova nástupu do vězení mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Má vůbec Janoušek nějakou reálnou šanci, že se tak nestane?

1. Odklad ze zdravotních důvodů

Mezi zmiňovanými komplikacemi v nástupu do vězení hraje prim Janouškův zdravotní stav. Loni podstoupil dvě náročné operace mozku a jeho obhájce Vít Široký již tehdy varoval, že byl jeho klient v ohrožení života. "Pokud by do nemocnice přijel o dvě hodiny později, byl by podle lékařské zprávy mrtvý," tvrdil Široký. Právě Janouškovo podlomené zdraví tak může rozhodnout o odkladu nástupu do vězení. A na obzoru je "bitva lékařů" - kolotoč lékařských posudků, jak to vlastně s Janouškovou hlavou momentálně je.

2. Vězeňská služba rozhodne o odkladu z jiného důvodu

Dalším možným důvodem pro odklad je podle trestního zákoníku ten, že by výkon trestu mohl mít pro odsouzeného nebo jeho rodinu mimořádně těžké následky. Jde o sociální důvody (např. nutnost zabezpečit rodinu), které by však v případě Romana Janouška neměly hrát roli.

Video Soumrak kmotra Janouška: Soud mu napařil 4 roky basy! - Lukáš Červený, Vera Renovica
Video se připravuje ...

3. Úspěšné a rychlé dovolání k Nejvyššímu soudu

Podle Janouškova advokáta Širokého bude patrně chtít jeho klient podat dovolání k Nejvyššímu soudu. To, jaké dovolací důvody případně uplatní, právník zváží až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku. Nejvyšší soud by však prý mohl Janouškovi vyhovět, míní právník. "Rozdílný názor je na kvalifikaci trestného činu. Podle mého názoru se jedná o nedbalostní jednání. Vrchní soud shledal, že klient je vinen z úmyslného trestného činu. To klient od počátku odmítá," řekl Široký aktualne.cz.

Samotné dovolání však nemá odkladný účinek - to znamená, že i když by Janouškův případ putoval před Nejvyšší soud, kmotr by ještě před rozhodnutím mohl zamířit do vězení. Nejvyšší soud vynáší verdikt nejdřív tři měsíce od doručení dovolání, upozornilo Aktuálně. Nastoupí tedy Janoušek opravdu na konci listopadu do vězení?

4. Útěk

Vedle dovolání a víry v jeho úspěch však zůstává ve vzduchu viset ještě jedna možnost - kmotr Janoušek může utéct. Třeba do Chorvatska, kam tak rád jezdí na dovolenou. A nebo někam mnohem dál, do některé ze zemí, se kterou nemá Česko uzavřenou smlouvu o vydávání uprchlých vězňů. Vazba na Janouška uvalena nebyla, může volně vycestovat kamkoli.

Za těžké ublížení na zdraví přitom lobbistovi původně hrozilo za pokus o vraždu až 10 let vězení, soudy však čin překvalifikovaly - a přihlédly mimo jiné k tomu, že Janoušek zatím nemá záznam v trestním rejstříku a projevil snahu napravit následky činu. U soudu se ostatně Janoušek tento týden kál: "Udělal jsem chybu, už dva roky se s tím snažím vypořádat, ale nejde mi to. Vrátit to nemůžu. Snažil jsem se minimalizovat škody, a to i v lidské rovině. Neudělal jsem to úmyslně, kdybych věděl, že jsem někomu ublížil, bezpochyby bych mu pomohl..."

sores ( 19. září 2014 10:08 )

Ten dobytek odporný nakonec opravdu sedět nepůjde!Hodí se jako nekonečně nemocný!Prostě se vyplatí z kriminálu, jak to bylo řečeno v telce, kdo nemá prachy je velké NIC!!! Prachy jsou svoboda!Tohle by mu v jiném státě neprošlo, tak se to dělá pouze v odporném korupčním Česku.Manžel koulařky Fibingerové zabil autem tátu od 3 dětí a dodnes neseděl§ Ještě se tím chvástal v televizi a řekl na plno. Mě nikdo do basy nedostane. A tak se i stalo.Kéž by Česko zmizelo z planety nebo ať tu muslimové nastolí konečně pořádek!

salto ( 19. září 2014 09:56 )

Pokud by dopadl jako Krejčíř, tak by to taky nebylo špatný

hu11 ( 19. září 2014 07:01 )

Bylo by potřeba toho Janouška strčit za katr, nebo upláchne jako Krjčíř !!! Prachy na to má a budemem mít po žížalkách

fotrpjotr ( 19. září 2014 05:03 )

Věřím,že začne simulovat s hlavou a věřím,že to měl předem promyšlený,není jistota,že měl vážný úraz,jen si poležel za úplatu v nemocnici a podplacení lékaři mu udělali na oko malý zákrok.

1917 ( 19. září 2014 03:35 )

V tomto Absurdistánu nic nového pod sluncem. Peníze a známosti jsou mocná čarodějka.Fortuna by mohla vypsat sázky a taky bych si vsadil, že se z toho vysvlékne.

Zobrazit celou diskusi