Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předávkoval se léky na teplotu! Měl strach, že kvůli viróze přijde o práci

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, oj - 
17. září 2014
10:41

Pětatřicetiletý muž se snažil srazit vysokou teplotu paracetamolem (léky na teplotu), aby se mohl vrátit do práce.  Bál se totiž , že kvůli viróze přijde o zaměstnání. Jenže to s prášky přehnal a selhala mu játra. Boj s virózou se tak změnil na boj o život.

Lékaři pražského IKEMu museli provést unikátní transplantaci, kdy se odstraní část pacientových jater, a zbytek se spojí s částí od dárce. "Transplantovaný kus pomůže vlastní části jater k uzdravení. To má pro pacienta zásadní význam - nebude muset do konce života užívat imunosupresiva. Pokud půjde vše dobře, můžeme mu začít zhruba po půl roce snižovat dávky," sdělil přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který zákrok provedl. "Auxiliární transplantace byly celosvětově provedeny dosud jen v několika centrech. V Česku ani na východ od nás takový zákrok ještě nikdo neudělal," doplnil.

Už tak technicky náročnou operaci ztížilo lékařům to, že na rozdíl od většiny auxiliárních transplantací spojovali vlastní pravý lalok jater s darovaným levým, což je podle Froňka extrémně složité. Navíc ještě před zákrokem museli otrávenému kvůli rozdílným krevním skupinám s orgánem od dárce třikrát vyměnit krevní plazmu, aby se zbavili protilátek. "Jinak by tělo orgán vůbec nepřijalo," uvedl Froněk. Samotná operace pak trvala přes 11 hodin.

Ani dva týdny po operaci nemá vyhráno

Nyní, téměř dva týdny po zákroku, je stav pacienta podle IKEM stabilizovaný. "Játra fungují výborně a pacient postupně nabírá síly. Nemá ale ani zdaleka vyhráno. Asi nejvíc jsou tito pacienti ohroženi infekcí, ta se může objevit kdykoliv. I proto zatím v Institutu klinické a experimentální medicíny zůstává," oznámila přednostka kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče Eva Kieslichová.

bb88 ( 17. září 2014 20:03 )

Tak do roku 89 jsem měl plat takový jaký jsem uvedl, po 89 jsem ve funkci vedoucího měl zodpovědnost a považoval jsem se za nenahraditelného. tak jsem přecházel nemoci a z toho důvodu radím každému nepřecházet nemoci. Nic víc a nic míň.Lháře a blbce bych si vyprosil.

abyss ( 17. září 2014 18:11 )

To co tu bylo (kromě Homolky), bylo dostupné, ovšem bylo to oproti západu dvacet let pozadu, takže pokud někdo potřeboval speciální léčbu, měl jenom dvě možnosti, buď emigrovat nebo tady bez léčby umřít.

abyss ( 17. září 2014 18:08 )

Chápu že tě nebaví to, jak ti nepřitakávám k tvému hloupému fňukání. Raděj si přiznej svojí snadnou nahraditelnost při tvých nevalných výkonech v práci a nesváděj to, až tě vyrazej, na dvě tři marodění do roka, která jsou u dobrých pracovníků bez problémů akceptovaná. Pokud ti ještě nedošlo, že nemáš na to mě urazit, klidně ve svých trapnostech pokračuj

momoko ( 17. září 2014 17:59 )

jo byly, dnes pokud nezapadneš do tabulky, tak si na léčbu počkáš třeba půl roku

momoko ( 17. září 2014 17:56 )

Mě už ale nebavíš ty !!Jsi jen urejpaná blbka já v práci marodit 2x za zimu a pak jednou v létě, tak se mně do půl roku elegantně zbaví. Práce okolo tebe jen prošla a hraješ si na chytrou. V dnešní době kdo má dobrej flek, tak se ho drží zuby nehty a chřipku radši přechází. Žádný zaměstnavatel nebude mít trpělivost s chorobným marodem, třikrát do roka marodit je luxus!!

Zobrazit celou diskusi