Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajina ustoupila separatistům: Amnestie a zvlaštní status pro vzbouřence

Autor: ČTK - 
16. září 2014
12:59

Ukrajinský parlament dnes na neveřejné schůzi schválil zákon o zvláštní správním režimu v oblastech ovládaných na východě země proruskými separatisty. Poslanci rovněž odhlasovali zákon o amnestii pro bojovníky separatistů, kterou podmínili složením zbraní a propuštěním zajatců.

Základem nového režimu v zónách ovládaných povstalci, který potrvá tři roky, mají být nové komunální volby. Předkladatel návrhu zákona prezident Petro Porošenko původně navrhoval jejich uspořádání 9. listopadu, v konečné verzi zákona se podle ukrajinských novinářů objevuje datum 7. prosince. K uzákonění zvláštního statusu v povstaleckých regionech se Kyjev zavázal v dohodě o příměří z počátku září.

Zvolení zákonodárci nesmějí být ze svých funkcí uvolněni a budou moci využívat poměrně rozsáhlých pravomocí, mezi nimiž je i vytváření dobrovolnických lidových milicí. V čtyřistapadesátičlenné sněmovně se pro zákon vyslovilo 277 poslanců. Proti byli mimo jiné všichni poslanci nacionalistické strany Svoboda.

Zákon povoluje využívání ruštiny "a jakýchkoli jiných jazyků" v oblastech kontrolovaných separatisty a dává jim právo navazovat těsné hospodářské a kulturní vztahy se sousedními ruskými oblastmi. Tyto vztahy bude ovšem regulovat stávající ukrajinské zákonodárství. Zákon předpokládá i autonomní ekonomický program pro válkou poničený Donbas s výraznou snahou o obnovu průmyslové a dopravní infrastruktury a o vytváření nových pracovních míst.

Zákon o amnestii schválil parlament 287 hlasy při 226 potřebných. Podle textu zákona nebude upuštěno od potrestání v případě, že stíhaná osoba se dopustila úkladné vraždy, terorismu, útoku na úřední osobu, znásilnění, rabování, znesvěcení pomníků a některých dalších trestných činů. Podmínkou amnestie je navíc složení zbraní, vyklizení okupovaných budov a propuštění zajatců. Amnestie se vztahuje na období od února letošního roku.

Povstalci po počátečním odmítání hodnotí obsah nových ukrajinských zákonů stále smířlivěji. Povstalecký "vicepremiér" Andrej Purgin dnes v rozhovoru s ruskými novináři nevyloučil, že "některé body zákona o zvláštním statusu Donbasu mohou být schváleny a pomohou soužití s Ukrajinou".

pepatiso ( 17. září 2014 07:38 )

Židošenko si už může nas.rat!Novorusko je realita,ukrouši budou muset k moři létat!A to je moc,moc dobře!

marais ( 16. září 2014 15:28 )

A to nemohl jednat s východem UA, zajistit jim bezpečnost před pravým sektorem IHNED, když se stal presidentem?????????? Selhal a stálo to život 20ti tisíc lidí a milutekl milion lidí k Putinovi! !!!!! Kdo mu to vraždění poradil???????

japos22 ( 16. září 2014 14:05 )

Debílci v Kyjevě nechápou, že musí jednat s povstalci, jinak je to na hovvno - a Pleskáči to, zdá se, taky nechápou

japos22 ( 16. září 2014 14:01 )

Zbraně nikdy nesloží - proč by měli?

Zobrazit celou diskusi