Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kmotr u soudu: Janoušek dostal 4,5 roku natvrdo!

Autor: dce, Vera Renovica, ČTK - 
16. září 2014
17:07

Věřil si, že ho soud dnes osvobodí. Kmotr Roman Janoušek přišel v dobré náladě a dokonce se usmíval. Úsměv mu z tváře zmizel v okamžiku, kdy odvolací soud vynesl pravomocný rozsudek - 4,5 roku ve vězení s dozorem a 7 let zákaz řízení. Když to uslyšel, hlavu složil do dlaní. Pak se ale oklepal a vyrazil na cestu po pražských hospodách.

"400 novinářů, 18 policejní vozů, počkej do p..., to je hrozná prdel, to je blázinec, já jsem v pořádku, baba se rozjela a nabourala to do mě," takhle před dvěma lety jen pár minut poté, co na kapotu svého terénního porsche nabral vientamskou řidičku, líčil Roman Janoušek do telefonu své ženě a známým, co se vlastně v Praze na křižovatce na Pankráci stalo.

Teď má po legraci a místo "blázince" ho čeká kriminál. Když soudkyně jménem republiky vynesla rozsudek v celkové délce 4 roky a 6 měsíců nepodmíněně, Janoušek se orosil. Hlavu vzal do dlaní, kterými si nevěřícně přejel obličej. Pak se na židli sesunul a poslouchal, jak mu soudkyně předčítá, že si trest za těžké ublížení na zdraví odsedí ve věznici s ostrahou. K tomu mu zakázala řídit automobil na dobu sedmi let.

Když soud skončil, Janoušek se slovy "nebudu se k tomu vyjadřovat" doslova prchnul ze soudní budovy. Kdy Janoušek trest nastoupí a do jaké věznice, zatím není známo. Vynesením pravomocného rozsudku se ukončuje případ tragické nehody, který se táhl dlouhé dva roky.

Video Soumrak kmotra Janouška: Soud mu napařil 4,5 roku basy! - Lukáš Červený, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Podle psychologického posudku trpí Janoušek narcistní poruchou osobnosti, ta prý však neměla na nehodu významnější vliv. Má ovšem také sníženou schopnost empatie. Podle všeho navíc musel Janoušek ženu vidět. Také věděl, co by jeho velké auto mohlo malé ženě způsobit. Polehčující pro obžalovaného bylo, že neměl žádný záznam v trestním rejstříku.

Původní trest na spodní hranici byl zvolen z důvodu možné nápravy. Státní zástupce požadoval zpřísnění trestu na 7 let za újmu na zdraví. Také požadoval zákaz řízení na dobu delší než pět let. Usiloval ale o změnu trestní kvalifikace na pokus o vraždu - v tom případě mu hrozilo až 18 let! "Mám praxi 30 let a dělal jsem řadu dopravních nehod, kde byli řidiči pod vlivem alkoholu, ale nikdy jsem nezažil, aby to někdo vydával za pokus o vraždu," prohlásil Janouškův obhájce.

Janouškův obhájce kritizoval mnoho postupů obžaloby - především použití odposlechů z jiných kauz, ty měly být podle jeho slov zničeny a ne zneužity u případě, se kterým vůbec nesouvisí! Navíc se svědci ani neshodli, kterou stranou vozu do ženy Janoušek narazil. Podle jeho slov navíc znalci neprovedli jedinou simulaci.

Video Roman Janoušek u soudu - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Janouškův advokát Široký také popírá dříve zmíněný názor státního zástupce - krevní hematom podle Širokého na Janouškovo chování vlil mít mohl. Hematom Janouškovi před časem odstranili z hlavy lékaři. "Měl jsem v hlavě starý hematom, v poslední době se mi motala hlava, měl jsem změny nálad a vůbec jsem nechápal, co se děje," řekl lobbista pro ČT.

"Udělal jsem chybu, už dva roky se s tím snažím vypořádat," prohlásil Janoušek, když dostal slovo. "Neřešil jsem nehodu, myslel jsem, že je to nějaká past," tvrdil. Poškozené se opět omluvil a vymluvil se na fakt, že běžně jezdí s řidičem. Ani sám neví, proč tehdy řídil.

Janoušek vytáhl Schumachera

"Nikdy předtím ani potom jsem nebyl agresivní. Ani si ničeho takového nevšimli moji blízcí. Začalo mi to být jasnější až ve chvíli, kdy jsem skončil na operaci mozku. Nicméně, když vidím, jak dopadl pan Schumacher, jsem na tom ještě docela dobře," dodal Janoušek. Soudkyně poté sdělila, že rozsudek padne ještě dnes - to Janouška velmi překvapilo. Na veškeré otázky novinářů odmítl odpovídat: "Nebudu se vyjadřovat," prohlásil.

Soud nakonec Janouškovi trest za těžké ublížení na zdraví zpřísnil na 4 roky a 6 měsíců ve vězení s dozorem. Psycholog ani psychiatr nezjistili nic, co by naznačovalo, že by měl Janoušek nějaký výpadek vidění. 

Podle soudkyně se kvůli poškozené konalo i lékařské koncilium - před prvním výslechem se totiž zhroutila, plakala a nemohla ani spát. Janoušek jí totiž nejenom zranil, ale byl vůči ní i mimořádně hrubý a sprostý. "Nejednalo se o dopravní nehodu, ale o kriminální čin, shodou okolností spáchaný na vozovce," uvedla soudkyně. Janouškovo jednání bylo vědomé.

Jak se nehoda stala

Roman Janoušek srazil ženu v dubnu 2012. Podle všeho Janoušek nejprve naboural do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jednapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz.

Janoušek proti ženě, která ve Vyskočilově ulici bušila do kapoty jeho porsche, nejprve dvakrát popojel. Poté se na zelenou rozjel a ženu porazil, čímž jí způsobil otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít.

Lobbista se hájil tím, že žena stála vedle jeho auta, on ji neviděl a zachytil ji jen zpětným zrcátkem. Jeho verzi ale vyvrátili odborníci z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, kteří v případu vypracovali revizní posudek z oboru silniční dopravy.

Janoušek byl dopaden jen pár metrů od nehody. Nadýchal 2,2 promile alkoholu! Během zadržení ještě stačil volat své ženě i milence. Zraněná žena byla převezena na JIPku. I Janoušek skončil v nemocnici – vůz, který ho po pár hodinách odvážel domů, ještě stačil porušit dopravní předpisy, když projel stopkou bez zastavení.

U soudu si letos v dubnu Janoušek vysloužil tři roky za těžké ublížení na zdraví a pět let zákazu řízení motorových vozidel. Janoušek asi s odškodným pro poškozenou ve výši 900 000 Kč doufal v trest mnohem nižší. Žalobkyně ale žádala až 10 let za vraždu.

salto ( 17. září 2014 09:33 )

Jako dozorce???

salto ( 17. září 2014 09:32 )

Janoušek - "... něco se tady stalo...", ale zas na druhou stranu - bylo to takové "neformální"...

.abcd.abcd. ( 16. září 2014 21:06 )

Ty už dneska raděj nehul, kdo má ty tvý pičoviny číst!

buban ( 16. září 2014 20:27 )

Chudáku.

marlen52 ( 16. září 2014 19:39 )

co čekal chtěl ujet a byl ožralej to je prasárna.jen aby šel sedět dokud tam nebude nevěřím.

Zobrazit celou diskusi