Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nepříčetný primář Jiří H.: Mučil děti, vyvázne bez trestu

Autor: Etienne Bláha, Zbyněk Schnapka - 
16. září 2014
05:20

Další hrůzný zločin na dětech! Bývalý primář dětského oddělení v Klatovech Jiří H. (42) bodal miminka jehlami do rukou i hlav, několikrát byly děti na pokraji smrti! Prý kvůli duševní poruše.

Ženatý lékař, který sám má tři děti, mezi srpnem 2012 a únorem 2013 v Klatovech mučil deset dětí! Dvouleté holčičce se 23x snažil napíchnout jehlu při plném vědomí, mnoho dětí rozpíchal od hlavy k patě!

Některé děti předávkoval utišujícími léky tak, že byly na pokraji smrti! To vše prý kvůli duševní nemoci – bipolární afektivní poruše. Kvůli mnoha stížnostem proto v Klatovech loni v červnu skončil.

„Pro nás je to uzavřená záležitost,“ komentoval to ředitel nemocnice František Lešundák. Čekali byste potrestání? Že ho policie zavře, obviní? Nebo že nastoupí na léčení? Ani omylem!

Lékař mučitel pokračoval o dům dál a získal post primáře na dětském oddělení v Rakovníku! „Pracoval u nás již dříve, tak jsme ho znali jako dobrého lékaře. A primář se na malém městě shání těžko,“ uvedl ředitel tamní nemocnice Jaromír Bureš. O tom, co dělal v minulé práci, nic netušil...

Bez trestu?

Momentálně je Jiří H. na neschopence kvůli zádům, potrestán za mučení ale nebude! „Případ jsme odložili. Podle znaleckého posudku muž nemohl rozpoznat své chování a jednání,“ řekla mluvčí policie Dana Ladmanová. Lékař tak »pouze« ztratí práci, protože bipolární porucha vylučuje zdravotní způsobilost k výkonu povolání.

Zachraňoval děti... pak jiné týral...

Mnohdy chválený odborník Jiří H. dbal na zlepšení komunikace s pacienty, psaly se o něm kladné články. Klatovský »úlet« je proto nepochopitelný. Když nastupoval na novorozenecké oddělení v Mělníce, popisoval pro Deník záchranu dětí.

„Pamatuji holčičku, která vážila 1740 gramů, od narození měla kanylu, třetí den dostala otravu krve. Hrozně rychle začala dýchat, srdíčko utíkalo, byla prošedlá, zastavovala se v dechu. Dostala antibiotika. Odcházela krásná,“ vyprávěl. Když loni přišel zpátky na rakovnické dětské oddělení, chválila se jeho snaha mluvit více s pacienty.

Vědělo se o jeho nemoci?

O duševní poruše Jiřího H. údajně současný zaměstnavatel nevěděl. „Dozvěděl jsem se to až z obvinění policie,“ tvrdil ředitel rakovnické nemocnice Jaromír Bureš. „Příslušné instituce byly o této skutečnosti informovány,“ oponovala mluvčí policie Dana Ladmanová. A mezi personálem nemocnice se šušká, že si kvůli tomu už dříve ředitelé z Klatov a Rakovníka volali…

Psychiatr Jan Cimický: Bipolární poruchu nemusíte poznat!

„Bipolární porucha aneb maniodepresivní psychóza znamená, že jsou tam dva extrémně protichůdné stavy. Jeden stav je deprese: útlum, hluboký smutek, minimální pohyb. Opačný je extrémně dobrá nálada, více pohybu, mnoho nejrůznějších nápadů, které člověk nedotáhne do konce, obrovská energie, snížená potřeba spánku. Pokud je člověk pod dohledem a užívá léky, tak může normálně fungovat, pokud to není výrazně nápadné.“

Kde všude mohl ubližovat?

Začínal roku 1996 na dětském lůžkovém oddělení v Rakovníku. Dostal se postupně na jednotku intenzivní péče v Thomayerově nemocnici v Praze a od roku 2010 na novorozenecké oddělení v Mělníku. Předloni ho přijali jako primáře dětského oddělení do Klatov, po roce se vrátil do Rakovníka.

Výzva: Znáte lékaře Jiřího H.? Máte s ním nějaké zkušenosti? Pište na tip@blesk.cz

oliiiii3 ( 16. září 2014 08:50 )

Nemocny lekar, a co ted teda bude, je to priserna k u.r.v.a ted by jemu meli pichat jehle do p . r . d .e .le ze ma svoje deti to moc dobre vedel a ze to nedelal svym , ted je nemocny a budou se jeste o nej starat . Je to doktor tak se to schova pod poklicku a bude si spokojene uzivat dal. Jen tak dal.

petrkramnypresident ( 16. září 2014 08:31 )

Sestra ho píchala jinak než jehlou

sulka ( 16. září 2014 08:27 )

Nějak nechápu, proč sestry nebo ostatní lékaři tohle neohlásili? Kdoví, co za tím bude. Jestli to zase nebyl nějaký kamarád ředitele, na kterého se nesmí donášet. Divím se i těm rodičům, že si to nechali líbit.

topl ( 16. září 2014 08:08 )

Být otcem jednoho z dětí , tak ho vyléčím !!!

szyslak ( 16. září 2014 07:44 )

Clovek s maniodepresivni psychozou za to nemuze? Kdyby byl schizofrenni, tak budiz, ale tohle jsou kecy a lzi.

Zobrazit celou diskusi