Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvě tváře nepříčetného primáře: Zachraňoval nedonošená miminka, batolata mučil jehličkami

Autor: ljš - 
15. září 2014
13:38

Věděl, že je vážně psychicky nemocný, přesto ale dál "léčil" malé děti. Bývalý primář klatovské nemocnice Jiří H. (42), jen pár měsíců před tím, než začal mučit malé pacienty, mluvil v rozhovoru o tom, jak bolest miminka stresuje. Sám je přitom navíc otcem tří dětí.

Doktor Jiří H. za svou téméř dvacetiletou kariéru vystřídal hned několik nemocnic. Než nastoupil jako primář na dětské oddělení v Klatovech, vedl neonatologickou JIPku v Mělníku, kde zachraňoval životy předčasně narozených dětí.

V rozhovoru, který poskytl tamnímu listu v lednu roku 2012, vyzdvihoval svůj přínos, ale i práci celého oddělení, které prý šlapalo jako hodinky. Jenže vše zřejmě tak zalité sluncem nebylo, protože už o tři měsíce později z čista jasna změnil působiště a přestoupil do 180 kilometrů vzdálených Klatov.

Zatímco ve zmíněném mělnickém rozhovoru ještě soucitně hovořil o tom, že "bolest miminka výrazně stresuje" a "nejlepším analgetikem (látkou proti bolesti, pozn. red.) pro novorozence je obyčejný cukr," v Klatovech už zřejmě nemoc udeřila naplno. Dvě děti zde totiž analgetiky předávkoval a dalším způsobil vpichováním jehliček ohromnou bolest.

Svědectví, která přinesli rodiče malých pacientů, jsou děsivá. "Vzal mi malou, že jí píchne nějakou oblbovačku, aby nebyla neklidná. Když mi ji přinesli zpátky, vypadala jako hadrovej panák. Oči měla v sloup, hlavu svěšenou stejně jako ruce a nohy,"  uvedla například jedna z maminek. Že její holčičku pak zázrakem díky intenzivní resuscitaci zachránili život, se dozvěděla až od policie.

Podle znalců nemohl své počínání ovládat a nerozpoznával jeho škodlivost. Paradoxně prý jednal v přesvědčení, že dělá pro pacienty jen to nejlepší. O své nemoci ale věděl, stejně jako to, že s touto diagnózou ordinovat nesmí.

V klatovské nemocnici takto nevyzpytatelný primář působil celý jeden rok. V květnu 2013 už to nevydrželi jeho podřízení a kolegové a podali stížnost řediteli. Ten s ním rozvázal pracovní poměr, zřejmě ale dohodou.

Nové působiště však Jiří H. našel velmi rychle. Vrátil se do nemocnice v Rakovníku, kde po škole začínal. Tam si důvody jeho odchodu z Klatov nijak neprověřovali právě proto, že ho znali z minulosti. O jeho selhání se dozvěděli až ze zprávy o výsledku vyšetřování, kterou jim zaslala policie.

 

 

jity ( 16. září 2014 09:32 )

Tak nevím kdo je horším viníkem, jestli zaměstnavatel, který ho kryl, nebo jeho spolupracovníci. To na to jeho konání drželi hubu? Raději nechat trpět nebo dokonce umřít dětičky než abych přišel o práci? Všechny vyházet z klatovské nemocnice, kteří ho kryli, ksindl jeden.

koko61 ( 16. září 2014 07:31 )

koko61 ( 16. září 2014 07:30 )

díky za podporu, tady je aspoň vidět, že se nezabývají tím, že bezbranné děti trpěly ale tím, že jsem napsala pedofil, možná mi to ulítlo, nebyl to asi ten správný výraz, ale to vůbec nebylo předmětem diskuse, ve finále se to otočilo proti mně, ale co člověk může od takových primitivů čekat, ještě jednou dík.

abdc.adcb ( 16. září 2014 00:39 )

Já ne.

zelena.karkulka ( 16. září 2014 00:04 )

Bipolárka tohle nedělá,je to prostě sadista,jenže tohlemu d posudku nikdo z lékařů nenapíše...pobude si chvíli v blázinci,pustí ho,do kriminálu nepůjde...za 5let může pokračovat Na dýl mu zákaz činnosti nedají. Nechápu dvě věci:vedení-muselo o tom vědět a jeho rodinu-to samé.... Být rodičem takto ,,léčených,,dětí,zařídím si to s ním jinak-dnes se dá vše elegantně a v klidu ,,vyřídit,,.

Zobrazit celou diskusi