Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hvězda showbyznysu Tony Bennett: Miluju Lady Gagu!

Autor: Michaela Remešová - 
15. září 2014
22:35

Je držitelem sedmnácti cen Grammy, Frank Sinatra (†82) o něm prohlásil, že je to největší zpěvák showbyznysu, zpívá v Bílém domě prezidentům a Lady Gaga (28) s ním teď vydává album duetů. A tento MUŽ, Tony Bennett (88), už 20. září vystupuje v Kongresovém centru v Praze.

Nedělnímu Blesku poskytl exkluzivní rozhovor a prozradil, že se na jeho koncertě možná objeví i Lady Gaga. V poslední době si totiž nenechává ujít většinu Bennettových vystoupení. A on zase její. „Na jednom jejím koncertě si vzala žebřík a vylezla ke mně na balkon,” prozradil Blesku Bennett, který Praze předvede největší svoje hity, a na jeho koncert se netěší jenom Karel Gott (75).

V Praze nebudete poprvé…

„Ano, při minulé návštěvě jsem ale neměl čas moc Prahu poznat. Teď bych ho měl mít víc, takže se konečně projdu po městě. Mojí velkou vášní je i malování. Maluji, co vidím, často i pohled z mého hotelového pokoje. Rád bych tedy něco namaloval i z romantické Prahy. Moc se k vám těším.”

Jak vůbec vznikla vaše spolupráce s Lady Gaga?

„Jednoho dne mi zazvonil telefon. Ozval se ženský hlas a představil se jako Lady Gaga. Řekla, že by se mnou chtěla nahrát jazzové album duetů. Ani chvilku jsem neváhal. Volala z Nového Zélandu.“

Zpěvačka Lady Gaga (28)

Americká showmanka občanským jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta ráda provokuje, miluje módu a tetování. Zatím asi nejvíc šokovala ujetými šaty z hovězího masa...

A co si o Lady Gaga myslíte jako o ženě a jako o zpěvačce?

„Znám ji jako skvělou jazzovou zpěvačku a dobrého člověka. Je nádherná. Miluji i celou její rodinu, se kterou se také už znám. Teď spolu hodně koncertujeme a to mě moc baví. Doufám, že mě s Gagou budete mít možnost vidět i ve vaší krásné zemi.”

Spolupracoval jste s mnoha jmény světové hudby jako Paul McCartney, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Bono Vox, Barbra Streisand… Jak to všechno vzniklo?

„Víte, moje kariéra je už velmi dlouhá. Jsem vděčný za ten úspěch, kterého jsem dosáhl. Duety, které jsem natočil s lidmi, o kterých mluvíte, vznikly z jejich iniciativy. Lidé mne oslovují s tím, že si se mnou chtějí nazpívat píseň. Je toho ale tolik, že si musím už vybírat.”

Zpíval jste někdy pro prezidenta USA?

„Zpíval. Naposledy jsem zpíval v Bílém domě za přítomnosti prezidenta Obamy. Byla to pro mne čest. Zpíval jsem píseň For Once in My Life. Bylo to při příležitosti udělení speciální ceny pro mého přítele a vynikajícího hudebníka Stevieho Wondera. Zpívat v Bílem domě je něco výjimečného.”

Poslední song Amy Winehouse (†27), která zemřela na předávkování, byl duet, který nazpívala s vámi. Jaká byla Amy?

„Amy byla skvělá zpěvačka s neuvěřitelným hlasem a talentem. Píseň Body and Soul, kterou jsme spolu nahráli, je perfektní. Víte, každý nedokáže zpívat jazz. Tu hudbu musíte cítit, prožívat. Amy ten dar měla. Stačí si tu píseň poslechnout a uvidíte. Je velká škoda, že odešla tak brzy.”

S Winehouse nazpíval poslední píseň před smrtí...

Píše se březen 2011. Tony Bennett nahrává ve studiu duet Body and Soul (Tělo a duše) s britskou zpěvačkou Amy Winehouse. O čtyři měsíce později Amy bohužel umírá. V nedožitých 28 letech. Talentovaná zpěvačka byla drogově závislá, bezprostřední příčinou smrti byl alkohol.

Blesk Víte, že?

Bennett je i úspěšným malířem. Výstavy jeho obrazů, které ale autor prodává jen zřídka, se konají po celém světě. Portrét Duka Ellingtona je součástí sbírky Národní galerie portrétů USA.

Tony Bennett (88)

Slavný newyorský rodák zpívá již více než šedesát let a prodal miliony desek. Ani jemu se ale nevyhnuly životní pohromy. Na konci 70. let se mu přestalo dařit, za své vzalo jeho manželství, přišel o dům a v roce 1979 se málem předávkoval kokainem.

Ze dna ho vytáhli jeho synové Danny a Dae, kteří s ním založili rodinnou kapelu. V roce 1992 se Tonymu povedl velký comeback, který vlastně trvá do dnešních dnů.

Ladislav Kerndl (69): Je to legenda!

„Zpěvák Tony Bennett je jednoznačně poslední žijící swingová a jazzová legenda. Tento zpěvák ve mně vzbuzuje úctu a respekt. V roce 1997 jsem měl tu obrovskou čest zúčastnit se jeho koncertu v pražské Lucerně a potom si s ním půl hodinky pohovořit. Jsem nadšen z toho, že mi podepsal několik CD a nechal se se mnou vyfotit. Z jeho repertoáru zpívám několik songů a patří k mým nejoblíbenějším interpretům.“

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi