Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpověď vdovy Jandové: Chce milost pro Kajínka!

Autor: Bohumil Křeček - 
14. září 2014
05:20

Eva Jandová (46) se pustila do hodně riskantní akce: Víc než dvacet let po zastřelení svého manžela Štefana (†26) chce zjistit, kdo ji připravil o muže a její dvě dcery o tátu. V knize Mého manžela nezastřelil Kajínek, která je od tohoto týdne v prodeji, zveřejňuje zcela nové informace.

Je to nejzáhadnější polistopadový případ. Nezpochybnitelný je jen fakt, že 30. 5. 1993 byl v serpentinách u plzeňské věznice Bory zastřelen podnikatel Štefan Janda a jeho bodyguardi – bratři Julian a Vojtěch Pokošovi – postřeleni, přičemž Julian smrtelně.

A faktem je, že za dvojnásobnou vraždu byl na doživotí odsouzen Jiří Kajínek. Když ho policie zatkla, Jandová dokonce pro kriminalisty uspořádala „malý raut, což mě později hodně mrzelo“, píše vdova ve své knize. Postupně totiž dospěla k přesvědčení, že je nevinný.

Pokud ale nestřílel Kajínek, kdo tedy? „Policajti,“ řekla před několika týdny v mimořádně otevřeném rozhovoru Nedělnímu Blesku. Na nikoho ukázat nemůže, nemá v ruce důkazy. Zato má ale spoustu otázek. Například: V jakém vztahu byl její muž a plzeňský kriminalista Jaroslav K.? Když s tímto policistou osudný večer jeli Štefana Jandu hledat, jak mohl vědět, kam přesně jet? Proč pak trval na tom, že chce být u všech výslechů?

2087068:full:true:true

Strach

Vraťme se ale zpátky v čase. Co se osudný večer 30. května 1993 vlastně dělo? Štefanu Jandovi opět volá pán představující se jako Lebeda (pravá totožnost nebyla později zjištěna) a žádá o schůzku. Janda s ní souhlasí s tím, že si ji nahraje na diktafon. Volá z domova policistovi Jaroslavu K., aby jel s ním, ale nebere to. A tak se rozhoduje, že cestou vyzvedne alespoň své bodyguardy.

Takhle Eva Jandová popisuje, co jí po propuštění z nemocnice řekl přeživší bodyguard Vojtěch Pokoš: „Podle Vojty byl Štefan až do poslední chvíle veselý. Vojtovi s Julou říkal, ať jsou v klidu, že na místě bude i jeho policajt. Myslel snad Jaroslava K.?“ ptá se vdova Jandová.

Jenže jak mohl Janda tvrdit, že na místě má svého policistu, když se mu z domova nedovolal? Jsou pro to minimálně tři vysvětlení:
1) Zavolal mu mobilem z auta, než vyzvedl své bodyguardy, nebo se u kriminalisty zastavil, bydleli kousek od sebe.
2) Ochráncům Janda lhal, aby je uklidnil.
3) Vojtěch Pokoš lhal Evě Jandové.

Ale zpět na místo činu. Takhle Vojtěch Pokoš popsal osudové okamžiky: „Když jsme přijížděli k Borským serpentinám, dal Štefan blinkr doleva, sjel trochu dolů a začal couvat ke křoví, kde stál nějaký muž s rukama za zády. Chtělho nejdříve dveřmi srazit na zem, pak sebrat a zjistit, co po něm chce. Říkal jsem, že se mi to nějak nelíbí a že ten chlap má obě ruce za zády. Ať kolem něj jen projedou. Ale Štefan na to: Neboj, je tady můj policajt.“

Proč

Proč muž na podnikatele pálil? Podle soudu Janda vyhrožoval jinému podnikateli, ten si najal člověka na zastrašení a dalším mužem dohozený Kajínek (co na tom, že do té doby »pouze« vyhlášený zloděj) byl příliš iniciativní.

Podle Jandové ale v pozadí stojí podivná akce Státní bezpečnosti z konce osmdesátých let, které se měl její muž – snad jako spolupracovník StB – zúčastnit.

„Jednou přijel Štefan domů v noci a byl grogy, úplně vyřízený! Skoro měl slzy v očích, což u něj nebylo zvykem, byl to chlap jak hora. Vyprávěl mi, jak byli někde na Kladně a že tam bylo potřeba zneškodnit jakéhosi chlapa se sekyrou, který ohrožoval rodinu. Vykopli dveře, vlítlo tam komando a on byl mezi nimi. Bylo to prý něco tak strašného, že víc už mi nemůže vyprávět!!! Jen, že to bylo hodně ošklivé a pro něj naprosto nelidské. A že na základě této zkušenosti už chce definitivně pryč a skončit svou spolupráci s policií…“

Co přesně se tehdy stalo? A má to spojitost s tím, co Štefan Janda řekl své ženě krátce před smrtí, když pro ni uspořádal velkolepou oslavu 25. narozenin?

Vydírání?

„Cestou z restaurace začal najednou z ničeho nic vést zvláštní řeči. Ptal se mě, jestli si pamatuji na dobu po skončení jeho vojenské základní služby. Jak často někam odjížděl s policajty (StB) a jestli bych ho měla dál ráda a žila s ním, i kdybych se dozvěděla, že před revolucí někomu moc ublížil a možná i zabil?“

Eva Jandová píše, že se manžela ptala, o co jde, ten jí ale jen řekl: „Ještě je čas.“ A tak se ptá: „Byl snad někým od bývalých kamarádů z StB vydírán? Anebo chtěl Štefan něco od nich? Dodnes neznám odpověď.“ I proto vdova o své rodině a celém případu napsala knihu. Chce na něj upozornit. Snaží se pomoci osvobodit Jiřího Kajínka. Touží zjistit, do čeho byl opravdu její muž zapleten a proč musel zemřít.

buban ( 14. září 2014 18:22 )

Řekla bych, že madam chce hlavně prodat ten svůj spisek, knihou nazývaný. Proto se poslední dobou zviditelňuje v bulváru-nějaký Kájínek je jí ukradený.

dyskrymynacjia ( 14. září 2014 17:32 )

Voghte, a ty tady ne že trapčíš, ale přímo hniješ od včerejšího rána ty jsi člověk k hownu, hodíš se leda jako hnůj k řepě.

dyskrymynacjia ( 14. září 2014 17:31 )

Že ty budeš taky voght? On je stejnej blb jako ty

dyskrymynacjia ( 14. září 2014 17:30 )

Tebe taky, co?

sores ( 14. září 2014 16:15 )

 To se šípková Růženka probudila po tolika letech až teď??? Proč chce najednou znát pravdu a do té doby mlčela jako ryba??? Myslím, že hladí kočku proti srsti, aby se jí to nevymstilo. Mafie umlčí každého.

Zobrazit celou diskusi