Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Británie se rozpadne? Hrozí odtržení Skotska. Boj za nezávislost jde do finále

Bude Skotsko samostatné? Skotové, ať už v kiltech nebo bez, se chystají na referendum
Bude Skotsko samostatné? Skotové, ať už v kiltech nebo bez, se chystají na referendum  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
12. září 2014
13:53

Anglie a Skotsko. Tohle spojení platí po staletí. Jenže nyní by se zanedlouho mohla přepsat historie. Skotové chystají referendum, ve kterém budou hlasovat o své nezávislosti. A průzkumy jsou zatím mimořádně vyrovnané. Stát se tak může cokoliv!

Skotské království bylo nezávislé až do dubna 1707, kdy vznikla personální unie s anglickým sousedem. Hlasy po obnovení nezávislosti se ozývaly i v minulosti, tentokrát jsou však nejsilnější. A země s charakteristickými pánskými sukněmi se může odtrhnout! Nejnovější průzkum agentury YouGov ukazuje, jak jsou šance na odtržení reálné. Odhadly sice vítězství zastánců společné unie s Británií, ale mimořádně těsné - 48% se vyjádřilo pro odtržení, 52% proti...

James Bond pro, autorka Harryho Pottera proti

V minulosti se přitom k otázce odtržení vyjádřila i řada celebrit. Třeba letos na jaře herec Sean Connery. "Jako Skot a jako někdo celoživotně milující Skotsko a umění věřím, že možnost dosažení nezávislosti je příliš dobrá na to, abychom si ji nechali ujít," burcoval tehdy v listu New Statesman. Naopak rodačka z Anglie, která však žije ve Skotsku, spisovatelka Joanne Rowling (autorka Harryho Pottera) upozorňovala na to, že nezávislost by přinesla sice některé příležitosti, ale také řadu rizik, především ekonomických.

Zlomí Cameronovi srdce?

Proti se vyjadřuje řada anglických politiků v čele s premiérem Cameronem, kterému by prý odtržení Skotska zlomilo srdce. Při svém emotivním projevu v Edinburghu zároveň varoval: "Protože jde o hlasování, tak si lidé možná myslí, že to je něco jako volby. Rozhodnete se, a za pět let se třeba rozhodnete zase jinak... Tohle je něco naprosto jiného. Tohle není rozhodnutí na pět let, je to rozhodnutí na další století."

Vůdce separatistů a skotský první ministr Alex Salmond však v odtržení věří. Země prý obstojí i bez londýnské elity v čele. "Skotsko má vyšší hrubý domácí produkt na hlavu než Británie, Francie nebo Japonsko. Je bohaté, ale na čem záleží nejvíc, je to, jak s tím naloží. Odhlasování nezávislosti příští týden nebude znamenat konec, ale začátek něčeho skutečně speciálního," tvrdí Salmond.

Povzbuzení pro další separatisty

List The Wall Street Journal vypočítal, že Skotsko se v případě nezávislosti bude muset vypořádat s řadou otázek, ať již klíčových, jako je budoucí měna (nová? vlastní?), či tak obyčejných, jako je vydávání řidičských průkazů. Mezitím přední skotský bankovní ústav Royal Bank of Scotland (RBS) spolu s dalšími velkými britskými finančními domy ohlásily, že v případě skotské nezávislosti přesunou svá sídla do Anglie. Pokud by svůj plán banky uskutečnily, znamenalo by to pro Skotsko značnou ekonomickou ztrátu, neboť v této části Británie banky zaměstnávají desítky tisíc lidí.

Ať již referendum 18. září dopadne jakkoli, je jisté, že povzbudilo separatistická hnutí v dalších částech Evropy. Do ulic v Barceloně vyrazily statisíce Katalánců, Korsičané chtějí nezávislost na Francii, referendum by ráda prosadila i Liga severu v Itálii, která požaduje odtržení od Říma. "Fakt, že se hlasování vůbec koná, je pro nás v Padánii (sever Itálie, Benátsko - Pozn. red.) příznivou věcí. Chystáme se obnovit bitvu za nezávislost," vzkázal vůdce Ligy severu Salvini.

dzery ( 13. září 2014 08:27 )

japos22 ( 12. září 2014 22:35 )

Jistě - až Británie začne bombardoavat Skotsko

zabibol ( 12. září 2014 19:04 )

Anglie by si měla zavolat na pomoc Putlera. Oni by do Skotska nějací ruští výsadkáři omylem zabloudili. Možná by tam rusáci přijeli na dovolenou.

petrkramnypresident ( 12. září 2014 15:13 )

Porošenko by si z toho měl vzít příklad, když EU tak obdivuje.

Xeen ( 12. září 2014 14:19 )

Hmm tolik separatistů všude. Ten Putin má delší prsty než jsme si všichni mysleli. O hlasování na Moravě, Valašsku, Slezsku, Chodsku zatím nic?

Zobrazit celou diskusi