Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vařil jsem pervitin na rozkaz plukovníka, tvrdí dealer u soudu s exšéfem protidrogové centrály

Pražský městský soud začal 8. září v Praze projednávat kauzu plukovníka Národní protidrogové centrály Miroslava Vogela (na snímku). Muž podle obžaloby kryl trestnou činnost svého informátora, který ve velkém prodával pervitin.
Pražský městský soud začal 8. září v Praze projednávat kauzu plukovníka Národní protidrogové centrály Miroslava Vogela (na snímku). Muž podle obžaloby kryl trestnou činnost svého informátora, který ve velkém prodával pervitin.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
8. září 2014
12:53

Měl potírat drogové dealery, místo toho podporoval obří kšeft s pervitinem! Plukovník Národní protidrogové centrály Miroslav Vogel je obviněný z toho, že kryl prodej drog svého informátora. Ten navíc u soudu řekl, že drogy vařil na jeho rozkaz.

Vogel, který u protidrogové centrály pracuje přes 20 let a v současné době tam vede jeden z odborů, byl obviněn v z toho v letech 2010 až 2012 kryl svého informátora Petra Ryžáka. Toho letos liberecký krajský soud nepravomocně poslal na 15 let za mříže kvůli výrobě a prodeji pervitinu.

Policista prý věděl o tom, že Ryžák ve velkém prodává drogy, neudělal ale nic, aby jeho trestnou činnost prověřil a objasnil. Ryžák navíc vypověděl, že pervitin vyráběl právě na rozkaz Vogela, aby snadněji pronikl do drogového podsvětí.

Vogel vše popírá a tvrdí, že si Ryžák vymýšlí, protože je to součástí jeho obhajoby v trestním řízení kvůli prodeji drog. "Necítím vůči němu zášť. Spíš mě zaráží přístup policejní inspekce," podotkl.

Informátor ale u soudu ještě přitvrdil a vypověděl, že mu Vogel v květnu 2010 dokonce vyhrožoval, aby nespolupracoval s inspekcí. Tyto výhrůžky mohly podle obžaloby u Ryžáka vyvolat důvodnou obavu o život a zdraví.

Podle obžaloby policista také dealerovi vyzrazoval informace z policejního šetření, čímž mařil práci policie. Některé z těchto informací navíc podléhaly utajení. Ryžák se tak mimo jiné dověděl, že na něj policistům donáší jeho tehdejší přítelkyně.

Policista u soudu celé obvinění popřel. Informátora prý přebral po kolegovi, který odjel na misi. Muž měl už tehdy pověst, že je jako informátor problematický a nespolehlivý. "Říkal mi o sobě, že spadl do drog a že si chce vyřídit účty s lidmi, kteří ho do toho dostali. Podle mě ale ode mě spíš zkoušel zjišťovat informace," popsal Vogel jejich vztah. Věděl prý, že Ryžák bere pervitin. O jeho trestné činnosti však prý nic konkrétního netušil, jen se o tom později "všeobecně povídalo".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi