Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uneseného chlapce s nádorem mozku přivezli do Prahy! Co ho čeká?

Autor: šim, et, luc, ljš - 
8. září 2014
08:47

Pětiletý chlapec Ashya King s nádorem mozku, kterého jeho rodiče unesli z britské nemocnice je konečně v Praze! Krátce po 13. hodině ho sanitka z letiště převezla do motolské nemocnice, kde ho budou léčit ve spolupráci s Protonovým centrem. První velké vyšetření je naplánováno na zítra.

Chlapec i s matkou Naghmeh opustil nemocnici v Malaze dnes v 8:13 a společně zamířili na letiště, odkud byl soukromým letadlem přepraven do Prahy. Na Letišti Václava Havla přistál krátce po 13. hodině. Přistavená sanitka ho okamžitě převezla do motolské nemocnice.

Lékaři v motolské nemocnici potvrdili, že dnes chlapce přijmou. "V průběhu minulého týdne jsme byli v kontaktu s Protonovým centrem a rodiči nemocného a domluvili jsme se na spolupráci," řekl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. "Chlapec bude po příletu převezen na hematologii, kde mu budou provedena první vyšetření," dodal.

K letadlu byla přestavena sanitka, do které Ashyu přeložili K letadlu byla přestavena sanitka, do které Ashyu přeložili | Foto Blesk - David Malík, Zbyněk Pecák

Podle profesora Jana Starého, který bude Ashyu léčit, jsou čeští specialisté v kontaktu s lékaři, kteří chlapce léčili v Británii. "V tuto chvíli víme, že jeho zdravotní stav bezprostředně po operaci byl závažný a nijak se nezlepšuje, jeho zdravotní stav vyžaduje dlouhodobý pobyt na naší klinice," řekl.

Je proto potřeba rychle jednat, chlapec tak už zítra absolvuje odborná vyšetření v Protonovém centru. "Optimálně by měla být protonová terapie zahájena příští týden. Nicméně musíme nejprve provést vyšetření. Je to šest týdnů od operace, musíme mít jistotu, že nádor neroste nebo nemetastazuje," doplnil.

Ozařování bude mít podle Starého mírnou podporu chemoterapie. Naplánováno je zatím 30 ozáření, pět dní v týdnu po jednom ozáření denně. Pacient bude převážen k zákroku do protonového centra sanitou za doprovodu tamního lékaře, na ozařování bude uspán. Po probuzení bude odvezen v doprovodu lékaře zpět do Motola.

Pobývat bude na jednotce intenzivní péče, rodiče s ním mohou být vždy v průběhu dne. Podle průběhu léčby by časem mohl být hoch převeden na běžný pokoj.

Video Malého britského chlapce Ashyu, který má nádor na mozku, převezli k léčbě do Prahy - Tomáš Polák, Lukáš Červený, David Malík
Video se připravuje ...

Lékaři budou muset zohlednit také fakt, že rodiče malého pacienta jsou Svědkové Jehovovi a odmítají tedy krevní transfúze. Podle Starého použití krve není obvykle nutné, jen při komplikacích. Plán léčby s transfúzí zatím nepočítá. Dávky doprovodné chemoterapie budou tak nízké, že by neměly způsobit útlum tvorby kostní dřeně, což je obvykle důvod k podání krve. Transfúze přichází v úvahu i v případě, že by dítě postihla infekce. Rodiče budou muset před přijetím podepsat informovaný souhlas, kde bude uvedena i varianta transfúze.

Šance na vyléčení je podle lékařů přibližně 70%. Protonové ozáření je totiž lepší než fotonové, které se používá běžně. Cílí přímo na nádor, okolní tkáně a orgány nezasahuje. Je tak účinnější, nádor může dostat větší, a mnohem agresivnější zásah. Zatímco v USA vyjde ozařování dítěte na 3 miliony, v Praze stojí zahraniční klienty 1,8 milionu a české 700 000 Kč. "Na prvním místě je zájem dítěte, otázky finančního charakteru nemocnice zatím nijak neřeší," vysvětlil Ludvík.

V odpoledních hodinách se rozhodlo, že chlapec v protonovém centru podstoupí první velké vyšetření zítra. V úterý absolvuje všechny procedury nezbytné k naplánování postupu léčby mozkového nádoru, která začne za týden.

Peníze na léčbu podle deníku The Daily Telegraph sbírá pro Kingovy organizace Kids'n'CancerUK, které podle zpráv z minulého týdne už dárci poslali přes 50.000 liber (1,7 milionu Kč). Navíc se prý objevil anonymní dárce, který hodlá případně chybějící částku na úhradu léčby doplatit.

Příběh zoufalství, když chlapce z britské nemocnice v Southamptonu unesli jeho rodiče, bude mít po deseti dnech, zdá se, šťastný konec. Britští lékaři, kteří měli Ashyu v péči, trvají na tom, že protonová léčba pro tento typ tumoru, kterým chlapec trpí, není vhodná.

Rodiče Ashyu proto unesli přímo z jeho nemocničního lůžka, aby jednali na vlastní pěst. Minulý týden však byli zadrženi ve Španělsku a umístěni do vazby. Soud je pak však propustil a Ashyu jim svěřil do péče, když předložili podrobný plán jeho léčby.

crab ( 10. září 2014 23:23 )

Doporucuji vam zatelefonovat do transfusni stanice a zeptat se jakym testem zjistuji zda dotycny neni pozitivni na HIV a dalsi nakazlive nemoci, ktere se krevnim testem poznaji treba az po pul roce. Krevni transfuzi odmitaji nejen svedkove Jehovovi, ale I neverici,kteri maji pravdive informace. Krevnim testem se tyto velmi vazne nemoci zjistit nedaji (nakazeny muze byt jen 3 tydny, nebo kratsi dobu), takze pred darovanim krve se pouze zdravotni sestry dotazuji zda mel dotycny nebezpecny sex. Ale uz se neptaji jeho partneru, ani neoveruji zda dotycny mluvi pravdu. Krevni transfuzi nemusi mit nikdo, protoze jsou mnohem zdravejsi alternativni tekutiny. S klidnym svedomim si nechte dat krevni transfuzi. Preji hodne stesti pri vyberu lahve. Doufejte ze vyberou to spravnou nenakazenou krev (06. 09. 2014 04:27) (08. 09. 2014 21:54)

levandulova ( 10. září 2014 11:16 )

 Tak zatimco nasi lidi maji smulu, kdyz nejsou v baliku (nemocnice financni otazku resi) a pojistovna to proplatit odmita, cizincum polezeme do zadku. Chtela bych videt, komu to nauctujou...komu, no zase nam...na nas by se v zahranici z vysoka vys...

gsdog ( 9. září 2014 08:16 )

Za zminku stoji,ze kuprikladu ja ziji v Kanade a odtud jezdi kanadani do Evropy,jelikoz je tady velice dlouha cekaci doba a navic nedostatek specialistu v tomto oboru.V Evrope musi veskere vydaje platit ze sveho.Mohou take zajet do U.S.A,ale jak sami vite zdravotnictvi je tam nadale predrazene a Kanada muze a nemusi nahradit jen minimalni castku.Ne vsude je zdravotnictvi idealni.

ipsace ( 9. září 2014 04:27 )

PTC vloni léčilo 120 pacientů, za dobu existence (od r. 2012) jen 300 pacientů. Centrum může léčit až 2500 nemocných ročně. Cizince (např. jehovistického kluka, po matce zřejmě Araba) vezmou ve zrychleném procesu, zato české děti a dospělé víceméně nepřijímají, neboť mají vysoké ceny (vyšší než v Mnichově), proto pojišťovny léčbu odmítají hradit.

ninunka ( 8. září 2014 23:26 )

Ano, v našem zdravotnictví je mnohé špatně, nicméně-pokud se ten chlapeček díky našim lékařům uzdraví-tak to je jen a jen dobře

Zobrazit celou diskusi