Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtví dělníci obětí hnusného kšeftu? Most rozebírali po kamenech a chtěli ho prodat, tvrdí svědek

Autor: čad, ČTK - 
7. září 2014
14:05

Čtyři mrtví a dva zranění dělníci, kteří zůstali v ruinách zříceného mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, jsou možná oběťmi hnusného kšeftu! Policie případ prošetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu z nedbalosti, za který viníkovi hrozí 3 až 10 let vězení.

Silniční most ve Vilémově měl být podle plánů kraje zbourán a nahrazen ocelovou mostní konstrukcí. Svědci však tvrdí, že dělníci byli donuceni stavbu z roku 1926 obnažit a kámen po kameni rozebrat, aby mohla být prodána!

„Dělníci říkali, že most musí postupně rozebírat motykami a lopatami a každý kámen důsledně očíslovat,“ tvrdí senior z Vilémova, který žije v bezprostřední blízkosti. Jeho slova potvrzuje i starosta Jiří Lebeda: „Také jsem to slyšel, že ho chtěli prodat.“ A to mohlo být příčinou tragédie. „Museli ho tolik obnažit, aby šel rozebrat,“ tvrdí další z obyvatel Vilémova.

Video Zřícený silniční most na Havlíčkobrodsku opravuje jako subdodavatel společnost Bögl - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

Policie to nevyloučila!

„Kriminalisté nyní budou důsledně studovat stavební dokumentaci včetně pracovních deníků. Zatím se nelze k tomu vyjádřit jinak,“ uvedla mluvčí policistů Dana Čírtková.

Rodiny obětí byly o smrti blízkých již informovány. Příbuzné nyní čeká těžký úkol, musí těla identifi kovat. Teprve potom policie řekne, odkud dělníci pocházeli a jak staří byli. „V souvislosti s tragédií zatím nebyla žádná osoba obviněna,“ dodala mluvčí Čírtková. Kriminalisté však mají podezření na spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Případným viníkům hrozí tři až deset let vězení.

Stav vážně zraněného je stabilizovaný

Stav vážně zraněného Slováka (47) se přitom zlepšil, je stále vážný, ale stabilní, řekl ČTK Jaroslav Malý, lékařský náměstek hradecké nemocnice. Vážně zraněného muže se záchranářům podařilo vyprostit po čtyřech hodinách. V nemocnici ho nejdřív lékaři udržovali v umělém spánku. Od pátku je při vědomí a reaguje. Nemůže mluvit, protože je stále napojen na umělou plicní ventilaci, která už ale je na nízkých hodnotách. "Když má někdo, lidově řečeno, rozlámanou pánev a čekají ho další rekonstrukční operace, tak se nedá říci, že stav je dobrý. Ale z hlediska života se nezdá, že by ho to teď mohlo ohrozit," řekl náměstek.

jeromeklapka ( 8. září 2014 10:23 )

Micka zdrcaná,pletieš jablká s hruškami A mimochodom,čo si sa tam nehlásila o prácu A buď taká dobrá,povolaj tie desaťtisíce Čechov z Europy -páč tam užírají práci a dělaj tam (taky) výtržnosti

zdrclamrdka ( 7. září 2014 19:27 )

čobolové, neboli slovačiska mermomocí chtěli mít svůj stát a tak je tedy pan Klaus nakopal do p.rdele a vyrazil je z federace, jenomže oni jako švábi zase lezou do česka, užírají nám tu práci a dělaj různé výtržnosti, jako jsou krádeže a vraždy

zabibol ( 7. září 2014 19:16 )

...tvrdí senior z Vilémova. Jenom aby to nebyl bývalý zhrzený komunistický flágač.

rudyptak48 ( 7. září 2014 17:55 )

Tohle je cikánský způsob práce. Ti také rozebírají baráky, vyndávají z nich nosné ocelové části, až na ně ten barák zpadne. Vracíme se do středověku. Tahle firma firma by měla mít ve svém logu, že dělá padací mosty.

bibs_7 ( 7. září 2014 17:31 )

No a ty se v cem cítís být víc jako treba Slovák, ty pepanskej ubozácku?

Zobrazit celou diskusi