Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britové otevírají znovu případ mrtvého ruského agenta: Ze smrti Litviněnka viní Rusko!

Za smrt ruského agenta viní Londýn Rusko.
 (Autor: čtk)
Autor: ČTK, senf - 
5. září 2014
07:52

Britové se dnes znovu podívají na zoubek případu smrti bývalého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka. Díky zostření vztahů mezi Ruskem a Evropou tak britská justice opět otevře velmi sporný bod a to roli Ruska v tomto úmrtí.

Přestože by měla hlavní šetření začít až v lednu a zřejmě se potáhnou celý příští rok, britská justice s otevřením případu chce začít už dnes. Tato kauza dlouhodobě poškozuje vztahy mezi Londýnem a Moskvou.

Agenta Litviněnko dlouhá léta pracoval pro Moskvu, ale po rozpadu Sovětského svazu začal kritizovat svou zemi a jeho politické špičky. V roce 2001 z těchto důvodů požádal o politický azyl ve Velké Británii. O pět let později byl na schůzce s dalšími ruskými agenty otráven izotopem polonia 210. Vše mu bylo zřejmě namícháno v čaji, který vypil.

Litviněnko zemřel 23. listopadu 2006. Úřady v Británii za hlavního podezřelého z vraždy viní ruského agenta Andreje Lugového, kterého však hájí Kreml. Mezitím se totiž stal z agenta Lugovoje poslanec Státní dumy a proto jej Rusko nechce Londýnu vydat.

venxa ( 5. září 2014 21:24 )

Rusaci jsou proradna,prolhana a agresivni verbez. A vy vsichni co jim fandite jste naprosti blbci, "usefull idioti" jak kdysi tuto narudlou pakaz pojmenoval Lenin.

gabreta ( 5. září 2014 14:12 )

Kdypak asi začnou "Mírotvorci" z USA a EU vyšetřovat výstřel z Aurory??? Že si už nepřipadají směšní sami před sebou s čím dokážou přijít a co všechno se jim pro štvavou kampaň hodí do krámu! Že tak horlivě třeba nevyšetřujou Amíci vraždu JFK, kterýho si sama CIA zastřelila jako nehodícího se??

salto ( 5. září 2014 12:24 )

To je překvápko

ninka64 ( 5. září 2014 10:56 )

Proč asi žije Edward Snowden v Ruském azylu???Být agentem je rizikové povolání.

sars ( 5. září 2014 10:47 )

 Holandsko už má důkazy kdo sestřelil letadlo. Žádná raketa zeme vzduch ale ukrajinský Suchoj.Ted nenávidí Ukrajince více než Rusy. Český tisk se chova hůř než R.P.za komančů. Novináři jsou lůza zaprodana..

Zobrazit celou diskusi