Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejhorší se potvrdilo: Ze sutin mostu vytáhli 4 mrtvé dělníky

Autor: ČTK, Jiří Čada - 
5. září 2014
06:03

Nejhorší obavy potvrdily. Ze sutin mostu, který se ve čtvrtek odpoledne zřítil ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, vyprostili záchranáři v noci na dnešek postupně těla čtyř mrtvých dělníků. V sutinách by už neměl být žádný člověk. Most zavalil celkem šest osob, dva dělníky se podařilo zachránit živé.

„Záchranáři pracovali ručně, s ručním nářadím. Kolem třetí ráno byla nalezena poslední pohřešovaná osoba,“ řekl pro Českou televizi velitel zásahu Luboš Vacek. Po vyproštění posledního těla ještě terén propátrávali záchranáři se psy. Práce byly přerušeny kolem 03:30, pokračovat budou ráno.

Na stavbě podle policie pracovali tři Češi a tři Slováci. "Teď budeme pracovat na ztotožnění zemřelých," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. 

Most se podle starosty Vilémova Jiřího Lebedy rozlomil na dva velké bloky. Neštěstí se stalo na silnici II/345, která je kvůli opravám uzavřena pro dopravu. Policie se o pádu mostu dozvěděla z volání na tísňovou linku ve 14:41. Kriminalisté prověřují, zda nebyl spáchán trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Krátce po pádu mostu byl zachráněn první dělník, který byl okamžitě převezen do nemocnice, utrpěl však jen středně těžká zranění, takže se po ošetření vrátil na místo, aby záchranářům pomohl označit přibližné místo, kde byli jeho kolegové před závalem. Podle informací reportéra Blesku se však do nemocnice ještě večer vrátil. „Teď už víme, že tři Slováci pracovali na jednom břehu potoka a tři Češi na druhém,“ říká později šéf hasičů Kraje Vysočina Petr Beneš. 

Kolem sedmé hodiny večer vytáhli druhého živého, kterého převezli do traumacentra do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde byl napojen na umělou plicní ventilaci. Podle ČT jsou oba zranění Slováci. 

Asi po půlnoci, kdy záchranné práce probíhaly nepřetržitě už několik hodin, vyprostili záchranáři ze sutin první mrtvé tělo. 

Ta stavba byla podmáčená, tvrdí místní!

„Do neděle tady pracovala parta z Prostějova. Pak je vyměnili,“ informoval Blesk důchodce Bohumil Holoubek. Ten byl také očitým svědkem celé tragédie. „Bral jsem za kliku dveří, když slyším strašnou ránu. Ohlédl jsem se a vidím oblak prachu,“ říkal muž, který s rekonstruovaným mostem v obci bezprostředně sousedil. Na jeho louce se mu na řadu hodin utábořili týmy záchranářů.

„Tady pod tím mostem ještě před třemi dny, když pršelo, teklo jeden a půl metru vody,“ říká další z domorodců. „Teď je v korytu potoka asi dvacet centimetrů. Všechno bylo podmáčené a to byl malér,“ tvrdil.

„Ještě v jednu odpoledne přímo na mostě stál těžký bagr. Pak sjel a začal odbagrovávat z okrajů mostu zeminu. Naložil dvě tatry a pak to spadlo,“ říká Bohumil Holoubek.

Most opravovala stejná firma jako Studénku

Na místě během čtvrtečního večera zasahovalo kolem 70 hasičů, policisté a záchranáři. Pražští hasiči na místo vyslali Vyhledávací a záchranný odřad do obydlených oblastí USAR, který má speciální techniku na vyhledávání lidí v sutinách. V Česku byl nasazen jen v několika případech. Stav mostu nejdříve neumožňoval nasadit těžkou techniku, záchranáři v prvních hodinách používali jen ruce a drobné nářadí.

Zřícený most opravuje jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl, která figuruje i v případech tragických zřícení mostů ve Studénce a na východě Slovenska. Oznámila to firma M - Silnice, která spolu se společností Strabag zastřešuje opravy celé silnice. Firma Bögl & Krýsl v tiskovém prohlášení uvedla, že se její zaměstnanci účastnili přípravných prací pod mostem, ale neprováděli odtěžení zásypu mostu. Někteří místní lidé mluvili o tom, že na jedné straně mostu byla hodně odbagrovaná zemina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 5. září 2014 11:05 )

A proč to zjišťovat ? Stejně na to nasadí JUDr. Sokola a ten z toho udělá stejnou hatlamajdu jako pro most ve Studénce - mnoho let projednávanou a do autu vedoucí.

ninka64 ( 5. září 2014 10:41 )

ninka64 ( 5. září 2014 10:40 )

Firma Bögl & Krýsl... zaplatit a krvavě si to nechají, ale zodpovědnost nést nechtějí a budou následovat výmluvy a vytáčky , jako u jejich předešlých prů.erů. Kdo za touto firmou stojí, který politik ,či strana?

decathlonova-matka ( 5. září 2014 10:06 )

pro další sebevrahy  

abcd.adcb ( 5. září 2014 09:07 )

Je to smutné, ale v reálu se uvolnila čtyři pracovní místa pro další.

Zobrazit celou diskusi