Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piloti Lufthansy ohlásili stávku: Nepoletí ani do České republiky!

Autor: ČTK, tp - 
4. září 2014
23:30

Piloti Lufthansy opět vyhlásili stávku. A nepoletí se ani do Česka. Šestihodinová stávka plánovaná na zítřejší večer poznamená i dva pravidelné lety do Prahy, které už byly zrušeny. Dlouhodobé problémy o důchodový program vedou už poněkolikáté v krátké době k omezení či úplnému zastavení letů.

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa vyhlásili na páteční večer šestihodinovou stávku. Protest by se měl uskutečnit od 17:00 do 23:00 a postihnout by měl "lety na krátkou a střední vzdálenost" z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem.

Kvůli stávce budou zrušeny i dva lety do České republiky. "Chceme touto stávkou docílit nového jednání o důchodovém programu," uvedlo dnes odpoledne sdružení. "Vereinigung Cockpit dále konstatuje, že je kdykoli připraveno jednat o možnostech odvrácení stávky. Litujeme možných nepříjemností, které by postihly zákazníky Lufthansy," doplnily odbory.

V dobu, na kterou je stávka vyhlášená, měla Lufthansa vypravit dva lety z Frankfurtu nad Mohanem do Prahy, ale oba byly zrušeny. Odlétat měly z Frankfurtu v 17:20 a ve 21:55.

Odbory pilotů se dlouhodobě přou s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod. Lufthansa chce nyní posunout možný věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Kvůli sporu piloti už letos v dubnu uspořádali třídenní stávku, která zasáhla všechny aerolinky ze skupiny Lufthansy. Zrušeno bylo 3800 letů, stávka postihla 425.000 cestujících a způsobila Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.


szyslak ( 5. září 2014 04:41 )

Tyhle milionare - ridice letadel vyhodit a najmout jine piloty.

Zobrazit celou diskusi