Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanci zdraží povinné ručení? Podraz na poctivé řidiče!

Kvůli nepojištěným autům zdraží pojistky poctivých řidičů.
Kvůli nepojištěným autům zdraží pojistky poctivých řidičů.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: mim, lmk - 
4. září 2014
05:55

Poctivým řidičům zdraží povinné ručení a neplatiči se smějí? Ano, řeklo hnutí ANO. Jeho poslankyně Kristýna Zelienková totiž navrhla, aby nepoctiví řidiči už nemuseli platit do garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

Z fondu se hradí škody, které způsobí neplatiči povinného ručení. Peníze jsou pak sice na nich vymáhány, oni ale splatí jen asi 30 % z nákladů na škody. Zbytek se hradí z peněz, kterými odhalení neplatiči přispějí do fondu. Ti platí podle kubatury vozu 50 až 70 korun za každý den, kdy byli nepojištěni.

Fond vznikl před šesti lety právě proto, aby na nepoctivce nedopláceli poctiví řidiči. Teď se má tato situace vrátit, protože podle ANO je nespravedlivé, když hříšník platí dvakrát – tedy kromě příspěvků do fondu ještě pokutu obci za to, že jezdil bez pojištění.

Podle pojišťoven to ale zdraží povinné ručení. A to poctivým řidičům, kteří řádně platí! „Půjde o státem vynucené zdražení pro poctivé motoristy. Chybějící peníze na škody nepojištěnců musí totiž pojišťovny sehnat,“ potvrzuje šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Návrh včera schválil sněmovní hospodářský výbor a dnes ho projedná rozpočtový.

Sankce za nepojištěné auto Sankce za nepojištěné auto | Blesk

petrusaa ( 4. září 2014 10:26 )

Není pravda,že vám bezeškodní průběh pojištění k něčemu je,je lhostejné kolik máte bonusů.Jako pojištěnci s bonusy mi stanovili pojistku 2200kč,novým pojištěncům za 1900kč +pojištění pokut Kryštof rok zdarma,+ 1 rok asistenci zdarma.Takže jsem se odhlásil a znovu přihlásil,bonusy se stejně převádí,tak co.

sebr ( 4. září 2014 09:50 )

Jak vidím, tak ANO už jde "chemikovou" cestou. Nevím si rady s výběrem peněz, tak to hodím celé plošně na všechny. Je to bez problémů a "ovčani" ať se sami soudí! Vymést vás všechny ze sněmovny a nechat vás uklízet ulice za pár šupů! To snad ještě zvládnete.

bizon_pepa ( 4. září 2014 08:06 )

Stát . v tom to případě reprezentovaný Ano, opět prokázal svo jí neschopnost a nápravu delegoval na řidiče. Bohužel jak typické. Hlavně, že se hádají, kolik bude na každém ministerstvu politruků.

rumovapalice ( 4. září 2014 07:23 )

v pojišťovnách se točí těžký prachy a stát si chce trochu uzobnout, to je celé

rumovapalice ( 4. září 2014 07:20 )

cikáni to zásadně neplatěj, protože ani nevěděj co to je a může si někdo zkusit na nich něco vymáhat

Zobrazit celou diskusi