Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Unikátní pokus: Pěstovali jsme hříbka v květináči!

Autor: Michal Ondrášek - 
2. září 2014
21:51

Najdete v lese krásného malého hříbka, kterého je ještě škoda uříznout,
ale zase ho tam nechcete nechat. Nedělní Blesk za vás vyzkoušel, co se stane, když ho vyrýpnete i s kusem podhoubí, a zasadíte si ho doma na zahradě do květináče. Vyroste nebo ne?

„Ten je krásnej, ale tati, neni ještě moc malej?“ říká mi syn Adam při pohledu na bílou hlavičku hříbka právě se klubající z mechu. Místo si označím, houbu zamaskuji, aby mi ji nikdo neuříznul a pokus Nedělního Blesku může začít.

Beru kolo, velký květináč, rýč a jedu pro hřiba. Vyrýpnout houbu s větším množstvím podhoubí není vůbec jednoduché. Kořeny stromů vám brání, abyste s rýčem zajeli co nejhlouběji do země a přitom houbu nepoškodili.

Celý velký kus zeminy a mechu s hříbkem na vrcholu opatrně pokládám do velkého květináče. Následný převoz na kole po kamenité cestě naštěstí našemu krasavci nijak neublížil.

Péče

Na chalupě ještě zkvalitňuji jeho podloží zeminou, zapisuji míry a zalévám ho vodou z potoka. Ve stínu mezi stromy a kameny mu bude dobře. Tak a můžeš růst... Po prvním a druhém dnu si říkám, že si ještě zvyká na nové prostředí a proto ještě nezačal růst. Péči má dokonalou. Neustále ho zalévám a starám se o něj jak o vlastního. Při bližším ohledání je náš hříbek tvrdý, bez známek nemoci, a i na pohled je v dobré kondici. Akorát neroste.

Šest dnů se prakticky nic neděje a hříbek si lebedí v našem krásném květináči. Došla mi trpělivost. Půjdeš do smaženice. Po rozkrojení je houba zdravá bez jakéhokoliv kazu.

Závěr: Hřib vám sice v květináči na zahradě nevyroste, ale ani neuhnije. Můžete si ho na své dovolené vyrýpnout v lese a zasadit k chalupě, aby vám dělal působivou dekoraci, na které si nakonec pochutnáte.

Pokus krok za krokem:

dzery ( 3. září 2014 09:30 )

Zase ta čeština,pěstovali-hříbka.

Zobrazit celou diskusi