Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okradení senioři: Trpěli týráním i vyhladověním!

Autor: Jan Doležal, Tomáš Koníček - 
31. srpna 2014
06:27

Okrádání starých lidí v Domově pro seniory v Šestajovicích má pokračování. Jen pár dní před tím, než se tady provalilo okrádání důchodců, tam provedli úředníci ombudsmanky kontrolu. A přišli na týrání, trápení hladem a špatnou péči.

Ze závěrů neohlášené kontroly, která trvala dva dny, běhal až mráz po zádech. „Mám-li shrnout nejzávažnější pochybení, musím uvést omezování osobní svobody a zásahy do soukromí klientů, rizikovou práci s léčivy, závažné nedostatky v poskytování stravy, neoprávněně poskytovaný dohled a zanedbávání bezpečnosti klientů,“ uvádí veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová v závěrečné zprávě.

Kontroloři mimo jiné zjistili, že kromě ředitelky na mateřské dovolené pracují v celém zařízení jen čtyři lidé – dvě »sestry« bez potřebného vzdělání, uklízečka a jakási noční služba.„Personál není kvalifikovaný pro rozsah služeb, jaké domov poskytuje,“ konstatuje ombudsmanka.

Jako ve vězení

Otřesné je, že obyvatelé domova jsou podle zprávy zavření v domově bez jakýchkoliv aktivit a jsou odkázáni na jednotvárné, žádným programem nenaplněné zabíjení veškerého svého času.

Klienti nemají k pokojům klíče a pokoje nejsou uzpůsobeny k dlouhodobému bydlení. Je v nich naprostý nedostatek prostor, kam by si mohli dát osobní věci. Pro tři obyvatele je určena jen jedna společná skříň!

Na chodbě se skladuje různý materiál, dokonce i pneumatika. Přestože část klientů je méně pohyblivá, nebyla v době kontroly na chodbách žádná madla a lidé se opírali o stěny. Ani ve sprchách nejsou žádné bezpečnostní prvky.

Křičí o pomoc

V případě potřeby mají senioři omezené možnosti, jak přivolat pomoc. Ani ležící klienti nemají k dispozici žádné signalizační zařízení a musí si přivolat pomoc křikem nebo za pomoci dalších obyvatel.

V čase návštěvy byli v zařízení ubytováni čtyři inkontinentní klienti. Kontroloři na pokoji cítili silný zápach moči a stolice. Existují důvodné obavy, zda personál dostatečně vyměňuje pleny a zabezpečuje správnou hygienu.

Stravu personál vůbec neřeší. Žena trpící cukrovkou nemá odpovídající dietu. Lidé na snídaně a svačiny dostávají vždy chléb s margarínem, někdy i s marmeládou. K večeři pak dostávají to, co zbylo od oběda, případně znovu chléb s margarínem!

kamii ( 31. srpna 2014 11:41 )

Je to hnus ! Chápu, že příbuzní nemají peníze na nějaký nadstandart pro své babičky a dědy, ale kdyby se o ně zajímali , tak se toto neděje. Není to jen o penězích. Pak miluji zvěsti, jak budeme u nás léčit lidi z Gazy apod. Nejdříve se musíme postarat o naše lidi, kteří si na péči platili celý život a pak si hrát na samaritány ! To samé různé sbírky na základní věci pro postižené děti , na které jim stát nepřidá ani korunu. Až se dostatečně postaráme o naše lidi, tak at se pak staráme třeba o Eskymáky.

sores ( 31. srpna 2014 11:03 )

Proboha proč to nenahlásili policii, pokud nemají mobil, tak měl z nich někdo vyjít před barák a říct to venku lidem ať to nahlásí. Jsme hnusný zlodějský šmejdi, za tohle usekat pařáty a zavřít na 20 let ať už nemůžou škodit nevinným lidem.

b.r.s.a ( 31. srpna 2014 10:58 )

Proč z komunistů ???? Koukni se kolik milionářů od doby Havla tady je ??? a kolik z nich je komunistů ???? Nezastávám se jich,ale je to prostě tak.

ernstthal ( 31. srpna 2014 10:27 )

Ve věznicích už živíme cikány,Slováky a Vietnamce....Důchodci se tam už nevejdou A kriminálníky na ubytovnách-to je nápad Klause

ernstthal ( 31. srpna 2014 10:24 )

Za komunistů se okrádalo také.A kdo se nenechal,tak makal na uranu pro rusáka Tak snad nic nového v Böhmen.... Demokracie a svoboda krást nemohou.Kradou konkrétní šmejdi...

Zobrazit celou diskusi