Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Gumičky jako nová céčka: Tyhle jsou ale zdraví nebezpečné!

Autor: dce - 
27. srpna 2014
21:52

Nejnovější trend v dětské zábavě jsou tzv. „loom bands“ – krabice plná gumiček, ze kterých děti pletou náramky. Podle nejnovějších testů ale obsahují velmi nebezpečné ftaláty! Tato změkčovadla jsou zvláště škodlivá pro děti, protože mohou ovlivnit jejich hormonální vývoj.

Místo céček nebo pozdějších náramků upletených z bavlnek teď mezi dětmi letí gumičky. Ano, gumičky – malé, různobarevné gumičky, ze kterých děti pletou náramky pomocí speciálního „stavu“ a malého háčku. Vypadá to neškodně a dítě se navíc učí drobné motorice a trpělivosti. Ale může si také zavařit na velké zdravotní problémy v budoucnosti.

Podle testů provedených v Irsku a Velké Británii totiž „loom bands“ obsahují škodlivé ftaláty, uvedl server tyden.cz. Česká obchodní inspekce se tímto případem zatím nezabývá, na celou věc upozornilo občanské sdružení Arnika. To také možné obavy potvrzuje poměrně jasným důkazem – označení „CE“ na obale gumiček totiž znamená China Export. Právě čínské výrobky mívají tu nejpochybnější kvalitu a často obsahují nebezpečné látky.

Češi jsou totiž zvyklí, že podobné označení nesou i výrobky bezpečné pro děti. Toto označení Evropské unie bývá často zneužíváno právě čínskými výrobci. Ftaláty škodlivě působí na hormonální vývoj jedince. Problémy se ale projevují až v dospělosti – nejčastěji to bývají problémy s plodností. Gumičky se ale mohou stát nebezpečnými i pro zvířecí mazlíčky nebo malé děti, které je mohou spolknout nebo vdechnout.

e.44 ( 28. srpna 2014 00:29 )

Upozornění od prodejce originálů. SPECIÁLNÍ UPOZORNĚNÍ Rádi bychom Vás upozornili, že existuje mnoho falešných / padělaných výrobků Rainbow Loom®, které se prodávají buď pod stejným názvem, nebo pod názvem Loom Bands, Cra-Z-Loom, Wonder Loom, Magical Loom kit, Loomy Loom, aj. Tyto padělané výrobky jsou nebezpečné pro děti, nebyly testovány (mohou např. obsahovat olovo a jiné nebezpečné látky), jsou horší kvality. Gumičky praskají a stavy se rozlamují. Originál zakoupíte na našich stránkách, případně u autorizovaných prodejců.

koko61 ( 27. srpna 2014 23:08 )

Dneska při přijímání nových pracovníků se dělá výběrové řízení a obzvlášť na takovou funkci, jako je redaktor Blesku. Já bych chtěla vidět, jak tento člověk, který psal tento článek u výběrového řízení prošel. Možná, že dobře. Ale při psaní tohoto článku byl zřejmě opilý. Takovu hrubku neudělá ani můj 11 letý syn a to mi věřte. Je to ostuda, až se za celý tým Blesku stydím.

koko61 ( 27. srpna 2014 23:03 )

Copak o to, že v redakci bleskáčů jsou negramoti, ale sotva se gumičky ukázaly světu, tak u nás už jsou zdraví nebezpečné. Gumičky zaplavily celý svět a jen to dorazí k nám, tak už jsou nebezpečné? Jak dlouho jíme závadné ovoce, zeleninu, kuřecí maso a ostatní potravinářské výrobky z Polska? Jakmile to dorazilo do Čech, tak hned nás o závadnosti informovali? Ne, nechali nás tady léta spostě řečeno ty blafy žrá.t. To má daleko horší dopad na naše zdraví než nějaké gumičky, takže vy negramotní bleskáči, přestaňte nás krmit vaším hnojem a věnujte se už konečně normálním užitečným věcem, které něco našemu národu v Čechách budou užitečné!!!

aronak ( 27. srpna 2014 22:55 )

Je smutné, že je to již několikátý článek, kde hrubky do očí bijící opravili až po několika upozorněních čtenářů. To opravdu nemáte redaktory, kteří umí učivo žáků základní školy?

sima444 ( 27. srpna 2014 22:24 )

ZdravÝ nebezpečné je spíš číst nadpisy článků Plesku

Zobrazit celou diskusi