Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zešíleli? Prodávali dětská pyžama s židovskou hvězdou a trička s říšskou orlicí

Autor: dce - 
27. srpna 2014
15:18

Dvě světové módní značky se v poslední době vyznamenaly ohromnými přešlapy. První byl Boy London, který ve svém znaku měl, a stále má, přesnou kopii stranické orlice, kterou se mnoho mladých nyní pyšně honosí. Druhou je známější Zara, která ve středu zveřejnila novou kolekci dětského oblečení, které nápadně připomíná uniformu vězňů z koncentračních táborů 2. světové války.

Jen těžko uvěřit, kolik mladých a zejména i slavných lidí je schopných oblíknout si na sebe tričko se stranickou orlici – znakem NSDAP. Logo značky Boy London je její přesnou kopií, orlice dokonce kouká na „správnou“ stranu, nedá se tedy zmýlit z orlicí říšskou. I na zmíněných tričkách orlice stojí na kruhu, zde v něm jenom chybí hákový kříž – místo tvojí součást názvu značky BOY.

V květnu letošního rok use proti značce zvedla velká vlna odporu. Lidé požadovali změnu loga – bylo podle nich urážlivé. Přitom toto oblečení se prodává už více než dva roky. Copak mladí nedávají ve škole pozor nebo je o válce už neučí? Teprve začátkem letošního roku si toho lidé všimli a začali značku bojkotovat.

Mnoho obchodů jejich oblečení stáhlo, majitel značky ale veškerá obvinění popírá. „Naše značka není žádným způsobem propojená s nacismem,“ prohlásil v květnu mluvčí firmy. Své tvrzení podpořil slovy, že orlice v jejich znaku je inspirována říšskou orlicí, pocházející ze Svaté říše římské. Ta má ale hlavu obrácenou na druhou stranu!

Pod sprškou kritiky se ve středu ocitla i značka Zara, která do světa vypustila novou kolekci. Mezi oblečením pro děti se objevilo i „šerifské“ tričko. Ovšem i toto tričko připomíná hrůzy druhé světové války – podobná totiž nosili židé za 2. světové války. Ačkoliv je kabátek pruhovaný vertikálně má i šesticípou Davidovu hvězdu, a vězeňský mundúr opravdu připomíná. Mysleli designéři tohoto kusu oděvu vůbec?

Na rozdíl od předchozího případu ale firma omluvila a všechny výrobky okamžitě stáhla – a to i s obrázky v internetovém katalogu. „Velmi se omlouváme, trička byla inspirována šerifskou hvězdou z klasických westernovek. V našich obchodech je už nenajdete,“ uvedl mluvčí firmy Zara. Firma už měla problémy v roce 2007, kdy se na jejich kabelkách objevily svastiky.