Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ebola je v Německu! Nakaženým je vědec, kterého převezli z Afriky

Autor: šim - 
27. srpna 2014
11:41

Na letišti v Hamburku přistál dnes dopoledne speciál s pacientem nakaženým virem eboly! Letadlo ho převezlo ze Sierry Leone. Jedná se o epidemiologa původem ze Senegalu, který se bude v Německu léčit.

Vědce, který pracuje pro Světovou zdravotní organizaci (WHO), převezl speciál za přísných bezpečnostních opatření. Pacient bude léčen na oddělení tropických nemocí v univerzitní nemocnici v Hamburgu.

Na letišti na přílet speciálu čekal konvoj hasičů a několik záchranných vozů. Jde o prvního pacienta s ebolou, který bude léčen v Německu. Jednotka, kde bude pacient léčen, bude absolutně izolovaná - má vlastní ventilaci i klimatizaci.

Minulý týden způsobila v Berlíně poplach 30letá žena, která zkolabovala na úřadu práce. Měla vysoké horečky a další příznaky nakažení ebolou. Kvůli ní bylo vzato do několikahodinové karantény así 600 lidí, kteří byli v tu dobu na úřadu práce. Pak byli propuštěni. Testy nakonec ebolu vyloučily, žena měla malárii.

popocatepetl ( 27. srpna 2014 14:16 )

Expertů na ebolu a zejména na prevenci šíření epidemie eboly je na celém světě jen hrstka. Když je všechny „vysadíte nad Afrikou“, můžeme se těšit na světovou zkázu. Ty je naopak potřeba vyslat tam, aby na místě co nejvíce pomohli izolovat ohniska a vir vyhubit, a pokud už se nakazí, tak je zachránit! To je ve vrcholném zájmu Evropy a je dobře, že v tom německá vláda pomáhá (když naše, která jednala o tom, že by také pomáhala, to odmítla). Možná Německo nemá tolik trollů jako my u nás, kteří by říkali: všechny pozabíjet - a pak by je neměl kdo chránit před ebolou.

popocatepetl ( 27. srpna 2014 14:09 )

Proč hned Afriku? To by mohli Australané chtít hned hermeticky zavřít i Evropu (jeden už tu umřel, nejméně dva další nemocní už tu jsou). Hermeticky je potřeba uzavřít buď ta území, kde už nemocní jsou, nebo celé ty tři první země (Guineu, Sierru leone a Libérii.) Jenže to jejich vlády nezvládnou, absolutně ne, vždyť nzvládly ani uhlídat nemocnici, aby ji místní dav nepřepadl a nepropustil ty pacienty, kteří tam byli v karanténě. S tím musí bohužel těm třem zemím pomoci zbytek světa. (U Demoratické republiky Kongo není dvakrát velké riziko, že odtamtud by se něco rozšířilo – kontakty se světem minimální a nákaza už tam v minulosti byla několikrát, nikdy se nerozšířila. A Nigérii nikdo nezavře – je to jeden z největších světových exportérů ropy, Evropa, Amerika i Asie její ropu potřebuje. Kromě oho nigerijská vláda a nigerijská armáda jsou schopnostmi někde jinde, snad si s těmi svými asi 120 nakaženými poradí. )

popocatepetl ( 27. srpna 2014 14:02 )

Pardon, rentierskej, ten komentář níže byl pro koko, ne pro vás.

popocatepetl ( 27. srpna 2014 14:00 )

Ten muž byl ze Světové zdravotnické organizace (WHO) a pomáhal tam zajišťovat, aby se ebola nerozšířila mimo malá izolovaná území. Buďte za to rád, protože ve chvíli, kdy se na to WHO a Lékaři bez hranic vybodnou, bude se ebola šířit zcela nekontrolovatelně, protože tamní vlády si s tím vůbec neporadí. Neporadí si s tím, aby své země izolovaly, nemají na to schopnosti, organizaci, infrastrukturu, nic. Lidé budou odtamtud utíkat, unášet letadla do jiných měst Afriky a odtamtud už se dostanou kamkoliv. Ti, co se zvládnou dostat do přístavů, nalezou na jakoukoliv nákladní loď a s ní odplují třeba do Rotterdamu, Marseilles, nebo Hamburgu. Ti, co zvládnou se přes Mali dostat na sever Afriky, a to se mnoha v panice může podařit, se pak nekontrolovaně budou snažit na bárkách dostat do jižní Evropy, anebo asvě přelézt zeď u Ceuty a dostat se na španělské území. Pro nenakažené kontinenty je nutné, aby někdo zkušený a povolaný tam epidemii držel pod kontrolou. Bohužel WHO po této nákaze svou tamní buňku stáhla. Zbývají Lékaři bez hranic a ti už delší dobu volají do světa, že sami to nezvládnou. Upřímně, když váš doktor, který vás normálně léčí a vedle toho dělá pro Lékaře bez hranic, bude žádán, aby tam vyjel, budete ráda? Bude jeho rodina ráda? Bude on ochoten? Ten průšvih je, že WHO už nemá dost expertů, kteří by tam chtěli nasazovat své životy, a Lékaři bez hranic na tom za chvilku budou stejně. A pak je tu průšvih jako hrom.

popocatepetl ( 27. srpna 2014 13:50 )

Můžete si být stoprocentně jistá, že v letadle, ve kterém je záměrně transportován nemocný s ebolou, docela určitě nebude sedět vy jako cestující, ani žádný jiný turista. Používají se speciály a nemocný tam nenastoupí jako běžný turista, ale je tam naložen v izolovaném podtlakovém vaku, ze kterého se vir šířit nebude, ledaže by letadlo havarovalo. Nebezpečí hrozí jen u těch cestujících, kteří vlastními silami dojedou na letiště, tam se normálně odbaví, potkají stovky nebo tisíce lidí, pak s nimi sedí v letadle a týden po cestě se u nich prokáže nákaza ebolou. V takovém případě se samozřejmě může stát, že mezitím jste tím letadlem letěla i vy.

Zobrazit celou diskusi