Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skandál v nemocnici, kde obvinili sestru Věru M.: 5 ochrnutých pacientek po operaci!

Autor: uá, ČTK - 
26. srpna 2014
05:00

Historie se opakuje. Obrovský skandál otřásal Lužickou nemocnicí v Rumburku už v roce 1999. Tehdy tam po gynekologickém zákroku ochrnulo pět pacientek. Na vině prý byla vadná elektronka starého přístroje, kterým se zastavovalo krvácení... Nyní se řeší dění v nemocnici opět. Kvůli sestře Věře M., která údajně zabila pacientku draslíkem.

Případ z roku 1999 přitom vedl k tomu, že tehdejší primářka gynekologického oddělení Dagmar Milotová skončila před soudem. Obžaloba jí kladla za vinu, že používala přístroj Chiratom 400, sloužící k zástavě krvácení, který předtím ležel deset let ve skladu. Po instalaci v nemocnici ho nenechala prohlédnout specializovanou firmou, nezajistila jeho revizi a personál k jeho používání neproškolila.

Postižené ženy tehdy shodně uváděly, že potíže s nohama začaly mít hned po operaci. Lékaři jim ale nic nevysvětlili, až o rok později, tedy v roce 2000, oznámili, že za problémy může zřejmě špatně fungující přístroj. Následky většiny postižených byly trvalé. Vypovídaly, že nemohou sportovat, řídit auto, některé přišly o práci, jednu z nich opustil manžel. Děčínský soud lékařce za ublížení na zdraví vyměřil v roce 2005 dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky. Odvolací soud tento verdikt v říjnu 2006 potvrdil.

Hledají další případy

Vyšetřovatelé nyní prověřují další případy v rumburské nemocnici. Policie však prý zatím nezjistila další případy podezřelých úmrtí pacientů, kvůli nimž by rozšířila obvinění bývalé zdravotní sestry, kterou policisté od minulého týdne viní z vraždy sedmdesátileté ženy. "Jde o vytipované případy, u kterých je třeba prověřit, zda se obviněná nedopustila protiprávního jednání," řekl ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec. V České televizi (ČT) uvedl, že takových případů je 11. "Policie prověřuje z hlediska správného postupu nebo pochybností, že by tam mohlo dojít k nějakému úmyslnému jednání vůči jiným pacientům, v těch 11 případech," uvedl Jakovec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horstfuxteleshop ( 26. srpna 2014 12:17 )

jestli to na fotce je zmiňovaná nemocnice, tak tam bych se nešel ani vych.cat

majojo ( 26. srpna 2014 09:50 )

Milý hofihofi, není. Zkus internu Na Františku a pak vychvaluj.

majojo ( 26. srpna 2014 09:49 )

O co vám jde, bulváři? Zlikvidovat nemocnici v Rumburku? Vytahovat několik let starý případ a jaksi ho dávat do souvislosti se současným? Nějakému plánovači na ministerstvu se to může hodit do karet, pacientům už míň. Což jistě dobře víte, ale je vám to šumák. Fůůůůj!

jaromir123 ( 26. srpna 2014 09:08 )

Jen jestli se nehledá oběť pro zdůvodnění neschopnost zdravotnictví.

lencka ( 26. srpna 2014 08:55 )

Milí budoucí sebevrazi, nač bourat s otocykly pod kamion, skákat znmostu, skal či polykat jed ? Stačí se nechat hospitalizovat v rumburku v nemocnici,oni se o vás !postarají "

Zobrazit celou diskusi