Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk Srdce pro děti pomáhá: Matýsek (8) dostal nový vozík!

Autor: Jana Ulrichová - 
25. srpna 2014
06:40

Matěj (8) je veselý, temperamentní, chytrý kluk. Chystá se do 3. třídy, baví ho fotbal a počítače. Život mu ale zkomplikovala vážná nemoc, spinální svalová atrofi e, kvůli níž je upoután na vozík. Z toho starého vyrostl, nový teď dostal v rámci projektu Srdce pro děti.

Matěj má už i elektrický vozík, se kterým se ale nedostane všude. „Na řadě míst, kam pravidelně docházíme, jsou schody. Ty překonáme jen s mechanickým vozíkem,“ řekla Matějova maminka Vladimíra Havlínová. Protože už ze starého vozíku vyrostl, požádala pojišťovnu o nový. Měla na něj nárok, přesto nepochodila. „Vybrala jsem vozík, který je co nejlehčí, má kyčelní podpěrku a je tvarovaný přesně na Matějův druh skoliózy. Pojišťovna mi jej ale odmítla proplatit, nabídla mi jiný. Ten se mi ale nezdál pro Matěje tak vhodný,“ uvedla maminka, která zároveň poděkovala Srdci pro děti, společnému projektu deníku Blesk a obecně prospěšné společnosti Život dětem, díky němuž nakonec vozík získala.

Symbolický šek s částkou 82 691 Kč, odpovídající ceně vozíku, jí předala zástupkyně společnosti Lidl Jitka Vrbová.

I když vážná nemoc, kvůli níž ochabují všechny svaly, Matěje omezuje, nijak si ji nepřipouští. Chodí do normální školy v Trmicích, kde má svoji asistentku. Škola ho baví, nejraději má tělocvik. Je velký fanda do fotbalu a hokeje. Jeho velkým idolem je fotbalista Ronaldo. Baví ho také počítače a rád a dobře čte.

Maminka je na syna sama

Maminka, která jej po rozvodu vychovává od jeho dvou let sama, chodí do práce jen na 4 hodiny denně, aby se mu mohla po škole plně věnovat. Matěj totiž potřebuje celodenní péči. Když chtěl Blesk ukázat, jak při fotbale fandí, nedokázal zvednout ruce nad hlavu. Pomoct potřebuje téměř se vším. Naučil se např. sám zavřít a otevřít penál a dát si do něj pastelky, na otevření pera už ale sílu nemá…

jamest ( 25. srpna 2014 12:24 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

Zobrazit celou diskusi