Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Toufarovo tělo vytáhnou z hromadného hrobu: Nad ním jsou tři patra rakví!

Autor: dce - 
24. srpna 2014
16:35

Po 64 letech bude vyzvednuto tělo faráře Josefa Toufara, kterého v roce 1950 ubili estébáci při výslechu. Akci posvětili i pražští radní, kteří schválili i příspěvek 300 tisíc korun na exhumaci mrtvého. K připravovanému blahořečení faráře je jeho tělo totiž nutné.

Po tzv. Číhošťském zázraku, kdy se na oltáři v tamním kostele začal za nevysvětlitelných okolností pohybovat půlmetrový kříž, byl Josef Toufar zatčen a odveden do Valdic. Zde byl pod nátlakem a fyzickým mučením typickým pro výslechy StB přinucen k doznání – podle protokolu měl sexuálně zneužívat děti; i pohyb kříže měla být jeho práce. Necelý měsíc po zatčení zemřel na následky mučení- - byl ubit k smrti!

Jeho tělo skončilo v hromadném hrobě na ďáblickém hřbitově, přesné umístění bylo ale dlouho utajováno až se nakonec dokumenty o poloze hrobu ztratily. Jméno Toufara bylo navíc ve spisech měněno, aby se jeho existence dala postupně úplně vymazat. To se ale nepodařilo.

V Archivu bezpečnostních složek byly objeveny průkazné materiály, které pomohly určit místo, kde Toufar leží. Šachta XVI, Zoukal Josef, 28. února 1950, č. 19, jak píše server idnes.cz. po všech těch letech tedy bude jasné, jak moc musel Toufar trpět – pitevní protokol byl totiž úmyslně pozměněn.

Celá exhumace bude však ještě velmi náročná – hrob, ve kterém se Toufarova rakev nachází, má totiž čtyři patra. Mezi dalšími mrtvými v hromadném hrobě jsou i malé děti, novorozenci, lidské plody a lidé beze jména. Některé jednotlivé rakve obsahují popel až dvaceti lidí!

Toufarovu identitu potvrdí DNA, kterou poskytne jeho nejbližší žijící příbuzná – praneteř, která v současné době pracuje na pražském magistrátu. Kde bude tělo po blahoslavení pohřbeno se zatím neví, lidé se přiklánějí ke hřbitovu v Číhošti.

pepatiso ( 25. srpna 2014 20:21 )

Nevím proč to financuje magistrát,když z něho chtějí svatého- tak na náklady dukovy firmy,platíme mu snad dost!

ninka64 ( 25. srpna 2014 12:51 )

reakce na burela

ninka64 ( 25. srpna 2014 12:51 )

Jaký to bude přínos pro společnost?????Hrozně ubohé!!! Nechte ho spát a dělejte něco užitečného!!!!

ninka64 ( 25. srpna 2014 12:48 )

ninka64 ( 25. srpna 2014 12:47 )

Zobrazit celou diskusi