Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při ostřelování Izraele přišlo o život dítě (4): Hamás za to tvrdě zaplatí, zní z židovské země

Autor: ČTK, lm - 
23. srpna 2014
18:40

Izraelskopalestinský konflikt není zdaleka u konce. Souboj radikálního hnutí Hamás a izraelské armády si vyžádal už přes dva tisíce obětí, z toho čtvrtina jsou palestinské děti. Po pátečním útoku radikálního hnutí hlásí i Izrael první dětskou oběť konfliktu.

Na izraelské straně přišlo od 8. července o život 68 lidí, mezi nimi čtyři civilisté. V pátek zahynul při ostřelování na jihu Izraele čtyřletý izraelský chlapec. Na izraelské straně jde o první dětskou oběť současného konfliktu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se již nechal slyšet, že Hamás za smrt chlapce "tvrdě zaplatí". Armádní mluvčí Peter Lerner nejprve uvedl, že minomet, ze kterého se střílelo, byl umístěn hned vedle školy, která v Gaze slouží jako útočiště pro uprchlíky. Izrael opakovaně obvinil radikály, že k útokům využívají školy, mešity a rezidenční oblasti, a tak civilisty vystavují odvetným útokům ze strany židovského státu.

Izraelská armáda dnes časně ráno podnikla nálet v Pásmu Gazy, při kterém přišlo o život pět Palestinců. Útok na dům v centru Pásma Gazy nepřežil jeden muž, dvě ženy a dvojice dětí. Izraelská armáda oznámila, že se zaměřila na asi dvacet cílů v Pásmu, šlo třeba o odpalovače raket a úkryty zbraní. Hamás podle izraelské armády nadále ostřeloval území židovského státu raketami.

Boje začaly po únosu vojáků

Boje začaly v červenci po únosu a vraždě tří Izraelců na Západním břehu Jordánu. Izrael akci okamžitě připsal Hamásu, který se k ní ale dosud nepřihlásil. Až ve čtvrtek to potvrdil jeden ze zástupců hnutí a nyní se k únosu a zabití izraelských mladíků vyjádřil rovněž exilový vůdce Hamásu Chálid Mišal. V rozhovoru na Yahoo News přiznal, že za činem stáli členové Hamaásu, nicméně dodal, že hnutí neznalo v předstihu detaily celé akce.

"Nicméně chápeme, že lidé žijící pod okupací jsou frustrovaní a uchylují se k různým akcím," dodal Mišal.

Od vypuknutí konfliktu v červenci zemřelo v Gaze přes 2000 Palestinců. Skoro čtvrtina z toho (469 obětí) byly podle UNICEFu děti. Přes deset tisíc obyvatel Gazy bylo při boji zraněno, z toho třetina byly děti. Zhruba sto tisíc Palestinců při útocích přišlo o domov.

Zatím poslední příměří vypršelo v pondělí a po jednodenním prodloužení boje začaly znovu. K tomu, aby se obě znesvářené strany rychle vrátily k jednání, dnes vyzval palestinský prezident Mahmúd Abbás.

majojo ( 24. srpna 2014 10:52 )

Jestli ten zvýšený počet úmrtí palestinských děgtí není způsoben tím, že si ti mírumilovní Palestinci schovávají zbraně a munici poblíž škol a nemocnic....

hofihofi ( 24. srpna 2014 09:40 )

Ty troubo, a kdo zacina ty války, Izrael? Vzdycky okolni staty a hlasaji cele vyvrazdeni.

dr.x.crement ( 24. srpna 2014 09:11 )

Zajeď se tam podívat a uvidíš jak to tam vypadá,než začneš plácat nesmysly. Přímo na místě se přesvěč o své "pravdě"......

malinak ( 24. srpna 2014 02:57 )

 Ale na druhou stranu tvoje statistika je neuveritelna......

malinak ( 24. srpna 2014 02:55 )

 Na blbou otazku blbou odpoved. A nejsi nahodou ty ta pricina techto konfliktu?

Zobrazit celou diskusi