Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda draslíkem: Stejnou látkou se popravují odsouzenci na smrt

Autor: šim - 
22. srpna 2014
12:39

Sestra rumburské nemocnice měla ženě draslík podat, protože měla problém s ledvinami a močí ho ztrácela. Bylo potřeba, aby jeho hladina byla v krvi zvýšena. Místo do infuze jí ho však zřejmě sestra píchla rovnou do žíly. Co nadměrné množství draslíku způsobuje?

Ta ampule se měla natáhnout, pustit do infuze. Podle mě do infuze to nešlo, šlo to rovnou do pacienta,“ řekl v pátek na mimořádné a emočně dost vypjaté tiskové konferenci lékař rumburské nemocnice Petr Vondráček, který smrt 70leté pacientky s rakovinou odhalil.

Vražda draslíkem je podle Vondráčka velmi těžce prokazatelná, protože draslík v těle po úmrtí vždy o velké množství stoupne, takže je prakticky neodhalitelné, jestli smrt byla způsobena jeho nadměrným dávkováním. Současně řekl, že stav pacientky byl infaustní, jak řekl odborným termínem - což znamená beznadějný.

Vondráček popsal, že draslíkové roztoky se používají při operacích k zástavě srdce pacienta, když ho lékaři potřebují napojit na mimotělní krevní oběh. "Tehdy je potřeba, aby sval nepracoval a srdce netlouklo," upřesnil Vondráček. Po vykonání operace se pak srdeční činnost opět obnovuje.

Vysvětlil také, proč byl ženě draslík naordinován. "Tím se řeší vnitřní prostředí. Tělo je velmi závislé na změny draslíku, sodíku a dalších látek. Pacientka měla příčinu v ledvinách, protože laicky řečeno silně močila, čímž ztrácela ten draslík. Ten se proto za takové situace, aby se nepoškozoval organismus, do těla dodává infuzí. Ale za přísných podmínek, kdy se dělají odběry a jeho hladina se musí monitorovat," vysvětlil.

Draslík je také jednou složkou tzv. třísložkových injekcí, které některé americké státy používají při popravách vězňů. První složkou je tiopental sodný, který odsouzence do 15 vteřin uspí. Následuje látka, která zcela ochromuje svaly a zastavuje dýchání. Další je právě draslík, který zastavuje činnost srdce.

hejhej ( 22. srpna 2014 14:33 )

inocenta:

inocenta ( 22. srpna 2014 14:18 )

Viník je doba, která takové lidi dlouho toleruje v jejich nekvalitní práci, mnohdy je i hodně platí / aby snad nebrali úplatky jsou v některých profesích i přepláceni/, ale bohužel to nepomáhá. Někteří jsou stále hamižnější a úcta k člověku stále více mizí. Jeden lékař mně řekl: "Na co pořadník? Tam jsou jen mrtvé duše. Když řeknete, odoperuji vás za 3-4 měsíce". Tahle doba utváří i z odborníků zlatokopy a už není na msítě jen slepě důvěřovat./ nejen lékařům, to platí i pro advokáty, ap /

Zobrazit celou diskusi