Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Se sestrou jsem nespal, bránil se pomluvám lékař z rumburské nemocnice

Autor: šim - 
22. srpna 2014
11:54

V šokujícím případu sestry rumburské nemocnice, která je obviněná z vraždy pacientky, vystoupil lékař Petr Vondráček, který smrt ženy, jež osudnou noc z 5. na 6. června zemřela na tamní JIP, objevil a nahlásil. Důrazně popřel, že by měl se sestrou intimní poměr. „Je to sestra ze skupiny těch, kterým nedůvěřuji,“ řekl ve svém emotivním vystoupení.

Vondráček pracuje v rumburské nemocnici jako externista. Ostře se ohradil proti nařčení, že by sestru Věru M., která má zřejmě na svědomí život těžce nemocné pacientky, kryl. „Není pravda, že bych s ní měl poměr,“ odmítl Vondráček.

Já sestry rozděluji do dvou skupin. Do těch, kterým důvěřuji a kterým nedůvěřuji. Tato sestra byla z té druhé skupiny,“ důrazně prohlásil očividně rozčilení doktor Vondráček.

Ohradil se také proti nařčení vedení nemocnice. Včera předseda představenstva rumburské nemocnice Darek Šváb uvedl, že do případu mohl být zapletený některý z lékařů. „Je šetřena možná míra pochybení či zanedbání povinnosti ze strany některého z lékaře,“ řekl TV Nova včera Šváb.

K tomuto nařčení ze strany šéfa nemocnice Vondráček odmítavě vystoupil. Naopak zdůraznil, že to byl právě on, kdo případ odhalil a ohlásil.

„Není pravda, že bych spal na lékařském pokoji. Spal jsem na vyšetřovně, která je jen metr od jednotky intenzivní péče,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci Vondráček, který s sebou přivedl také zdravotní sestru, která mu pomáhala odnést důkazní materiály na rozbor do laboratoře.

Anketa
Souhlasíte s eutanázií?
511 hlasů
83 hlasů

Důkazy vyhodili do koše

Byl to právě on, kdo na podezřelou smrt 70leté pacientky, která v lužické nemocnici v Rumburku ležela asi dva týdny, ohlásil. Když pacientka po náhlém zhoršení zdravotního stavu zemřela, okamžitě zajistil odběry, aby mohly hned odejít na rozbor.

Měl podezření, že sestra jí nepodala draslík do infuze, ale přímo do žíly. Což zřejmě způsobilo okamžitou zástavu srdce. Infuzi proto poslal na rozbor do laboratoře. Tam potvrdili, že draslík v infuzi nebyl.

„Při následné ranní kontrole jsem zjistil, že důkazy dosvědčující chybnou aplikaci léku, například infuzní láhev, infuzní set, byly vyhozeny v odpadcích, a proto jsem požádal jednu z ranních sester, aby ho znovu zajistila z odpadu. Všechny důkazy jsem zajistil a předal vrchní sestře,“ uvedl ve svém tiskovém prohlášení Vondráček.

Vraždu draslíkem nelze prokázat

 Uvedl také, že vražda draslíkem je velmi těžce prokazatelná, protože draslík v těle po úmrtí vždy o velké množství stoupne, takže je prakticky neodhalitelné, jestli smrt byla způsobena jeho nadměrným dávkováním. Současně řekl, že stav pacientky byl infaustní, jak řekl odborným termínem - což znamená beznadějný.

"Draslík se nedá už druhý den ověřit, protože se v krvi po úmrtí zvyšuje. Vyšetřující soudní znalec nás proto za zajištění důkazů pochválil," řekl Vondráček.

Vondráček popsal, že draslíkové roztoky se používají při operacích k zástavě srdce pacienta, když ho lékaři potřebují napojit na mimotělní krevní oběh. "Tehdy je potřeba, aby sval nepracoval a srdce netlouklo," upřesnil Vondráček. Po vykonání operace se pak srdeční činnost opět obnovuje.

eremita ( 22. srpna 2014 22:45 )

Přepracovaný doktor si holt potřebuje odpočinout. Nespal na lékařáku, hnípal na sesterně! Sestru nekryl, je empatik, proto vše nahlásil. Po několika dnech. Když chlapsky zjistil, že je nedůvěryhodná. Zázračné prozření. "Vraždy", omyly, důvody, ponechám na povolaných. Lidsky mi prostě ten člověk nesedí. Je fajn mít tak spolehlivého parťáka po boku.

tymitaky ( 22. srpna 2014 20:41 )

Možná na to má vliv délka, je to pomsta.

abcd.adcb ( 22. srpna 2014 16:31 )

Nejde jen o noční. Sama znám případ, kdy doktora dvě hodiny nemohli najít a když ho našli, tak byl zezadu zabořený ve zdravotní sestře. Ona dostala výpověď na hodinu a pan doktor důtku. Bylo to v denní době.

tawon ( 22. srpna 2014 16:29 )

Blesk vydal pokračování, cupuje článek

tawon ( 22. srpna 2014 16:28 )

Noční služby, doktorům se taková taky hodí. Na úřadě máš smůlu, proto chybí ta rychlost

Zobrazit celou diskusi