Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přežila holocaust, zatkli ji, když protestovala proti vraždě černocha

Autor: ČTK, šim - 
21. srpna 2014
11:38

Hedy Epsteinové je 90 let a před jistou smrtí v nacistickém Německu ji zachránil jenom rychlý transport vlaky do Británie, které tam odvezly tisíce dětí mimo jiné z Československa, Polska a Rakouska. Dnes Hedy žije v USA. Když se někde děje nějaké bezpráví, vyráží do ulic protestovat! V Fergusonu, kde lidé už několik dní protestují proti zastřelení černošského mladíka, ji zatkla policie!

Jen Hedy a jeden její příbuzný přežili holocaust. Celá její rodina zemřela v koncentračním táboře v Osvětimi. V roce 1948 se Hedy z Británie dostala do Spojených států a okamžitě se začala angažovat v politickém aktivismu. Zapojila se také do administrativy při norimberských procesech, když před soudem stanuli nacističtí lékaři, kteří prováděli pokusy na vězních z táborů.

Dnes žije v St. Louis, kde se desetiletí věnuje pomoci druhým a aktivismu. Když proto na jeho předměstí Ferguson vypukly protesty a nepokoje kvůli smrti černošského neozbrojeného mladíka Michaela Browna, kterého zastřelil šesti ranami bělošský policista. Veřejnost v ulicích už několik dnů protestuje proti násilí na černošském obyvatelstvu.

Hedy byla v pondělí zatčena při jednom z protestů, když prý neuposlechla výzvy, aby se shromáždění protestujících rozešlo. Spolu s ní bylo zatčeno dalších osm lidí.

„Dělám tohle od svého mládí. Nemyslela jsem si, že budu muset bojovat za lidská práva ještě v devadesáti letech,“ řekla listu National Epstein po svém zatčení.

V úterý policie zastřelila dalšího černocha, který byl však na rozdíl od osmnáctiletého Michaela Browna ozbrojen a ohrožoval policisty nožem, se místní úřady obávaly další eskalace napětí, k níž však nedošlo.

Podle právníka Brownovy rodiny se pohřeb mladíka uskuteční v pondělí, informoval místní deník St. Louis Post-Dispatch. Smutečního aktu by se měly zúčastnit i významné osobnosti. Podle místních médií má smuteční řeč pronést baptistický kazatel a bojovník za občanská práva Al Sharpton.