Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Psychiatr Cimický o klidném chování novináře před popravou: Teroristé ho mohli zhypnotizovat!

Autor: shp - 
20. srpna 2014
14:08

Věděl, že jeho dny jsou sečteny. Přesto americký novinář James Foley nehnul před popravou ani brvou. V klidu pronesl projev, který mu napsali teroristé z organizace Islámský stát a přijal svůj osud. Jak to, že byl tak klidný? Blesk.cz požádal českého psychiatra Jana Cimického o názor. „Novinář mohl být celou dobu ve stavu hluboké hypnózy,“ prozradil.

Než maskovaný terorista s výrazným britským přízvukem přiložil nůž na Foleyho krk, přednesl americký novinář projev, který mu připravili jeho vrahové. Mluvil klidně, hlas se mu netřásl, vypadal, že je se svým osudem smířený. Co za takovým chováním mohlo být?

„Lidská psychika je v tomto směru neprobádaná. Řada lidí, kteří jsou hypnabilní, je schopna v tomto stavu působit vyrovnaně. Mohou tak fungovat, ale přesto může jít veškeré dění mimo jejich psychiku,“ řekl Cimický Blesk.cz.

Psychiatr také prohlásil, že Foleymu mohli teroristé vymýt mozek. „Je známo, že lidé držení delší dobu v zajetí po čase přejímají filozofii únosů. Jde o takzvaný Stockholmský syndrom. Své věznitele pak hájí,“ podotkl Cimický.

Vyloučit však nelze ani možnost, že měl Foley nervy z železa, před svými únosci nechtěl dát najevo strach a vyslal tak vzkaz, že ho nezlomili. „Je také možné, že tento člověk byl velmi statečný a věděl, co se stane, ale své emoce skryl,“ uzavřel Cimický.

Video Foleyho poprava - Reuters
Video se připravuje ...

Kompletní přepis Foleyho proslovu k rodině:

Volám svou rodinu, přátele a milované, aby se postavili proti mým skutečným vrahům – vládě Spojených států. To, co se mi stane, je jenom výsledek jejího kriminálního jednání. Zpráva pro mé milované rodiče – zachraňte moji důstojnost a nepřijměte žádnou nevalnou satisfakci od lidí, kteří zatloukli poslední hřebík do mé rakve svým posledním bombardováním v Iráku.
Volám svého bratra Johna, který slouží u amerického letectva. Zamysli se nad tím, co děláš. Zamysli se nad životy, které jsi zničil, včetně toho z vlastní rodiny. Johne, zamysli se nad tím, kdo rozhodl o nedávném bombardování Iráku a zabil tyto lidi. Mysli na to, koho skutečně zabili. Myslíš, že když o bombardování rozhodli, tak mysleli na mě nebo naší rodinu?
Ten den jsem zemřel, Johne. Když velitelství rozhodlo o shození bomby, zemřel jsem. Podepsali tím můj úmrtí list. Přál bych si, abych měl víc času. Přál bych si, abych měl naději na svobodu, přál bych si znovu vidět svou rodinu. Ale je všemu konec. Po tom všem si přeji, abych nebyl Američanem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

smeagol ( 22. srpna 2014 18:58 )

Pro Evropu vcera pozde. Zadna zeme nema poradnou armadu, lide jsou pohodlni, nemaji ani zakladni vojensky vycvik a ani predstavit si neumi, ze by meli za neco bojovat, pokud by doslo na lamani cheba. A ono dojde a pak to pujde supem. Jeste se jednou rad spoji American s Rusem, protoze skutecna hrozba je jinde.

4rek ( 21. srpna 2014 19:22 )

CO NAPSAL CIMICKÝ JE NEJVĚTŠÍ KRAVINA ZA POSLEDNÍCH DESET LET.

4rek ( 21. srpna 2014 19:20 )

Jste naivní, když si myslíte, že s někým jednají v rukavičkách, maximálně mu dali vybrat mezi rychlou a pomalou smrtí.

4rek ( 21. srpna 2014 19:16 )

Tahle sadistická paka jsou schopna ho krájet po kouskách, když neodříká co chtějí. Je to něco za něco lepší smrt za kecy, které chtějí poslat do světa jako jeho vzkaz USA. Je asi těžké pochopit myšlení primitiva. Na to musí být psychiatr s hypnózou.

ropuchaninka ( 21. srpna 2014 16:16 )

takze vy sicki kdo rikate ze amici nemaj co delat v Iraku a podobne---ste vysporadani s tim ze cesko atd bude za chvili islmasky stat taky....vam je to proste u riti----a navic nemate---jen at k vam emigruji tisice muslimu a at se mnozi jak mysicky--snad pak vam mozecek zapne!!!!!

Zobrazit celou diskusi