Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Islamisté uřízli hlavu novináři. Video popravy pověsili na You Tube

Autor: shp, ČTK - 
20. srpna 2014
07:42

Kruté a barbarské! Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video s údajným stětím hlavy americkému novináři Jamesi Foleymu, jenž byl před téměř dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný. Bílý dům v úterý prohlásil, že pravost videa zatím nebyla potvrzena. Rodina Foleyho však prohlásila, že jde skutečně o něj...

Kromě toho je na videu zachycen údajně další unesený americký novinář Steven Sotloff. Jeho život prý bude záviset na dalším postupu Spojených států v Iráku. Video s názvem "Vzkaz Americe" bylo zveřejněno prostřednictvím sociálních sítí. Muž, který Foleyho popravil, má britský přízvuk.

Nejmenované oficiální zdroje podle AP uvedly, že video je zřejmě pravé a Foley je obětí. Jeden ze zdrojů uvedl, že prezident Barack Obama by se dnes k události měl vyjádřit. Islamisté z IS ovládají části Sýrie a sever Iráku, kde sunnitská organizace vyhlásila chalífát. Její úsilí o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu vyvolalo reakci americké armády. Ta poprvé od stažení ze země v roce 2011 v posledních dnech provedla nálety, jimiž podpořila pozemní jednotky irácké armády a kurdských milic.

Bílý dům uvedl, že američtí zpravodajci usilovně pracují na potvrzení pravosti videa. „Obama nařídil vojenské operace proti Islámskému státu, čímž Ameriku v podstatě přivádí na šikmou plochu směrem k nové válečné frontě proti muslimům,“ říkají ve videu titulky v angličtině a arabštině. Následují černobílé letecké záběry zachycující vzdušné útoky. "Americká agrese proti Islámskému státu," vysvětluje popisek.

Video Foley - Reuters
Video se připravuje ...

Muž, o němž autoři videa tvrdí, že je James Foley, klečí v poušti, zatímco černě oděný a maskovaný muž s nožem stojí za ním. „Vyzývám své přátele, rodinu a milované, aby se povstali proti mým skutečným vrahům, americké vládě, protože to, co se mi stane, je pouze výsledkem jejich lhostejnosti a zločinnosti,“ říká klečící muž.

Maskovaný muž angličtinou s britským přízvukem říká: „Toto je James Wright Foley, americký občan, z vaší země. Jako vláda jste v čele agrese vůči Islámskému státu. Dnes na nás vaše vojenské letectvo každý den v Iráku útočí. Vaše údery způsobily oběti mezi muslimy. Už nebojujete proti povstání. My jsme islámská armáda a stát, které byly přijaty velkým množstvím muslimů na celém světě,“ dodal muž, načež klečícího podřezal.

Na konci videa pak je vidět jiný zajatec v oranžové kombinéze a jméno v rohu obrazovky: Steven Joel Sotloff. „Život tohoto amerického občana, Obamo, závisí na tvém dalším rozhodnutí,“ říká maskovaný muž.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asiblazen ( 21. srpna 2014 21:59 )

války se vedou odjakživa z prospěchářských důvodů, informace nám dodávané jsou silně zkreslující, tzv pomoc cizích států je též vedena cílově. mluvila jsem např s několika kurdy o situaci v iráku když byl ještě saddám o amíkách nechtěli ani slyšet a co se dělo za zvěrstva . povídala si s uprchlíkama v anglii z nigérie, somálska, indie, pakistánu, haiti.....různé vyznání, utrpení všichni stejné. trvalý následky na psychice obyčejných lidí. to jsou pro mě směrodatný informace o stavu této planety a vytržený kousky z kontextu

vendulka1234 ( 20. srpna 2014 23:48 )

já bych je tam nechala tyhle národy vlastnímu osudu, pomoc si stejně nedají stojí to miliardy a stejně k hovnu, a afrika také se tam hází pomoc miliardy to stojí a ještě sem zavlečou ebolu protože tam šukaj opice, tyhle národnosti bych nechala napospas.

gogo ( 20. srpna 2014 21:51 )

Světová válka by v tomto případě neměla oblouky. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Američané přepadli jako hrdlořezové zcela bezdůvodně Irák a vypustili Krakena z klece. A dnes se diví ? Jak farizejské.. To vyhubení Slovanů není zcela od věci..

japos22 ( 20. srpna 2014 21:13 )

Nepřeháněj

jana999 ( 20. srpna 2014 20:11 )

co tu kecáš o breivikovi ten kosil norskou mládež tam žádní islámci vůbec nebyli

Zobrazit celou diskusi