Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prokletá Hirošima: Sesuvy půdy zabily už 27 lidí, zemřel i dvouletý chlapec!

Autor: shp - 
20. srpna 2014
07:04

Nebozí obyvatelé prokleté Hirošimy! Během druhé světové války tu zemřelo přes 166 tisíc lidí kvůli atomovému bombardování a ani dnes nemají obyvatelé této prefektury klid. Kvůli sesuvům podmáčené půdy tu zemřelo minimálně 27 lidí, ale obětí může být více. Dalších deset osob je totiž nezvěstných.

Japonská televize NHK přinesla záběry, na nichž předměstské domky obtékají proudy bahna a sutin a obyvatelé se prodírají hromadami kamení a odpadu.

Na město na jihozápadě Japonska v noci na dnešek překvapily mimořádně prudké lijáky, což vedlo k přívalům bahna.

Japonský premiér Šinzó Abe označil srážky za bezprecedentní. Jde o katastrofu velkých rozměrů, dodal šéf vlády, jenž přerušil dovolenou. „Dal jsem příkaz k posílení záchranných týmů, a proto bude (do terénu) vysláno několik stovek vojáků,“ řekl Abe.

Mělo by se to týkat 600 mužů, uvedl ministr Keidži Furuja, který má na starost i zvládání mimořádných situací. Mezi oběťmi je podle NHK například 77letá žena, dvouletý chlapec a jeho 11letý bratr a také jeden ze záchranářů. Ti se k potřebným spouštěli po lanech z policejních vrtulníků. Mnoho obyvatel se uchýlilo na střechy domů. Ulice pokryté bahnem jsou nesjízdné.

Zasaženo bylo hned několik čtvrtí Hirošimy. Většina domů je postavena ze dřeva a za daných okolností je masy podmáčené půdy, která se dala do pohybu, doslova srovnaly se zemí.

„Tyto sesuvy půdy se udály v několika lokalitách najednou. Jde o místa, kde bylo riziko známé. Na Hirošimu spadly v posledních dnech rekordní deště a za této situace bylo lepší se odebrat do úkrytů, ale to není vždy předvídatelné, ani možné,“ řekl NHK expert na katastrofy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi