Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desítky lidí zaživa uhořely v autobusech na Ukrajině: Armáda viní ze smrti uprchlíků separatisty

Autor: ČTK - 
18. srpna 2014
17:03

Dnešní raketový útok na konvoj s uprchlíky na východě Ukrajiny si podle mluvčího ukrajinské armády vyžádal desítky mrtvých. "Množství obětí se ještě nepodařilo sečíst. Pracuje se na tom," řekl mluvčí Andrij Lysenko a dodal, že řeč jde o desítkách mrtvých. Kyjev připisuje útok na kolonu vojenských autobusů s uprchlíky proruským povstalcům. Ti odpovědnost odmítají.

Kolik lidí armáda převážela, není přesně známo. Podle ukrajinských médií někteří lidé shořeli přímo v autobusech zasažených palbou z minometů a raketometů Grad. Podle listu Ukrajinska pravda byla kolona označena bílými prapory.

Andrej Purgin, vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky, odpovědnost vzbouřenců odmítl. "Tu silnici neustále raketami ostřelují sami Ukrajinci. Vypadá to, že teď zabili možná víc civilistů, než za celou dobu předtím. Naše jednotky nemají sílu k tomu, aby tuto oblast zasáhly raketami Grad," řekl Purgin agentuře Reuters.

K incidentu podle Lysenka došlo na silnici mezi obcemi Chrjaščuvate a Novosvitlivka, což je v těchto dnech oblast zřejmě nejsilnějších bojů. Silnice procházející oběma obcemi spojuje Luhansk s ruskou hranicí. Právě po ní by měl směřovat do Luhanska ruský humanitární konvoj, který na ruské straně hranic čeká na odbavení a bezpečnostní záruky.

Během víkendu u Novosvitlivky vzbouřenci sestřelili ukrajinský stíhací letoun MiG-29. Podle povstalců se tu po zásahu protiletadlovými zbraněmi v neděli zřítily i dva bitevníky Su-25 ukrajinské armády. Piloti všech tří strojů se údajně katapultovali.

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že v noci dokončila obklíčení důležitého železničního uzlu Horlivka a blokuje povstalce ve městech Ilovajsk a Alčevsk. Vzbouřenci údajně vůbec poprvé nasadili mohutné raketomety Uragan, jimiž zaútočili na obec Novokaterynivka jihovýchodně od Doněcka. Údaje o obětech zprávy ukrajinského velení neobsahují.

Tvrdé boje podle Kyjeva pokračují u Luhanska, který armádní jednotky minulý týden obklíčily. Bojové operace se soustřeďují do okolí obce Stanycja Luhanska severovýchodně od města. U Doněcka se bojuje v trojúhelníku mezi městy Jenakijeve, Šachtarsk a Charcyzk, zejména u obce Nyžňa Krynka.

Povstalecké zprávy z bojišť informace ukrajinského velení vyvracejí. U Ilovajska údajně vzbouřenci zničili čtyři armádní tanky a několik zásobovacích vozidel. Šest tanků bylo prý vyřazeno u obce Novosvitlivka na silnici mezi Luhanskem a ruskou hranicí.

JuliaDies ( 11. června 2018 15:31 )

Bolo to tu spominane ale uz je to nedostupne, tu sa to da v pohode pozriet. https://tvshows.zone/tvshows/oliver-stones-untold-history-of-the-united-states/

ivoadler ( 20. srpna 2014 10:35 )

Trochu to připomíná obléhání Sarajeva. Tehdy dopadly na tržiště v Sarajevu nějaké granáty. Určitě to dělali Srbové! Tento incident se stal záminkou k "humanitárnímu bombardování" Bělehradu. Teprve časem se provalilo, že tržiště ostřelovali Chorvati nebo Muslimové.

jana999 ( 19. srpna 2014 09:00 )

zalez blbečku

jana999 ( 19. srpna 2014 08:58 )

doprvaní letadlo už je jasný, přečti si zprávu od malaasijců, letadlo svým poškozením nebylo možno sestřelit ze země, rány letadla odpovídají sestřelením ze vzduchu, španělský dispečer nahlásil, že letadlo doprovázely dvě ukrajinské stíhačky a někdo to letadlo nad tu oblast musel navigovat, to nebyla jeho trasa, tak se uklidni a raději mlč jako česká media, která by se měla rusům za toto omluvit

jana999 ( 19. srpna 2014 08:54 )

no samozřejmě, kdo jiný by to sestřelil v našich novinách, jestli vůbec někdo něco sestřelil, z palestiny nám aspoň ty mrtvé ukážou, tady jen ohořelý autobus, to u těch 23 transportérů se nenamáhaly nafotit aspoň jeden vrak, ti putovali rovnou k martanům, kdyby se neschylo kvůli těm lžím k válce, tak by to už bylo opravdu k smíchu

Zobrazit celou diskusi