Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nepokoje v USA: Týden po smrti mladíka vyhlášen zákaz vycházení ve Fergusonu!

Autor: tp, ČTK - 
17. srpna 2014
09:03

Protesty po týdnu střetů civilistů s policií vyvrcholily zákazem vycházení. Smrt černošského mladíka (†18) ve městě Ferguson u St. Louis, kterého zastřelil policista poté, co zřejmě kradl v obchodě, vyvolala vlnu nepokojů. Lidé tak nemůžou v noci ze svých domovů!

Mimořádný stav a zákaz vycházení v noci ze soboty na neděli vyhlásil guvernér ve Fergusonu na předměstí St. Louis. Reagoval tím na vlnu nepokojů, rabování a násilností, která následovala poté, co místní policista před týdnem zastřelil osmnáctiletého černocha Michaela Browna.

Okolnosti smrti mladíka jsou však stále nejasné a i když rodina přiznala, že zřejmě před incidentem kradl v obchodě, jelikož už se to několikrát stalo, neměl u sebe žádnou zbraň. Policista, který jej zastřelil, tvrdí, že po potyčce s Michaelem a jeho komplicem mu chtěli vzít zbraň a tak vystřelil. Jiní svědci naopak říkají, že zvedal ruce nad hlavu. Další lidé však říkají, že začal utíkat.

Případu se ujaly příslušné orgány, ale mezitím vypukly masové nepokoje. Ty má zmírnit již zmíněný zákaz vycházení. "Zákaz vycházení situaci ještě zhorší," uvedl jeden z demonstrantů. "Myslím si, že policisté začnou být agresivní, ale všechny nás zavřít nemůžou," dodal. Jelikož neozbrojeného Browna zabil bělošský strážník Darren Wilson (28), objevují se spekulace, že by jeho smrt mohla mít rasový podtext.


sars ( 17. srpna 2014 14:58 )

 Tak amici ukažte ta Vaše nenasilná reseni rasových konfliktů. Už to není legrace ani v te vyspe největší demokracie světa. .Střílet do lidí to už neděláme ani my zaostalci z Evropy. ..

jahodove_ticho ( 17. srpna 2014 13:15 )

Stačilo hned pustit video, kde je vidět jak zmetek krade a vytahuje se na polovičního prodejce. Pak je jasné, že ho měli odprásknout už dávno

dzelo ( 17. srpna 2014 10:44 )

A hleďme v "říši zla" je taky pěkný nepořádek-třeba si vzali vzor z Ukrajiny.Řeší to přesně jak policejní stát-najedou tam kordony policajtů, dýmovnice,slzný plyn a zákaz vycházení.Příkladná demokracie jinde by to bylo hodnoceno jako masakr proti civilnímu obyvatelstvu ale u světového četníka je to jinak jen demokracie,jen demokracie.

scaramonte ( 17. srpna 2014 09:40 )

Tak kdy makak z Bílý stodoly zahájí "Antiteroristickou operaci" proti svým bratrům?

smrk ( 17. srpna 2014 09:34 )

Uvalil bych na ně sankce.

Zobrazit celou diskusi