Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na poli hnijí papriky za 8 milionů! České obchody berou raději dovoz

Autor: Ondřej Požár, nec - 
15. srpna 2014
05:00

To je šílené! Tuzemští zemědělci vyvážejí těžce vypěstovanou zeleninu na pole, aby tam shnila, protože ji obchody nechtějí. Na Brněnsku tak v každé hromadě paprik hnije téměř 8 000 000 korun. 

Papriky všech barev a různých druhů nechal na neobdělávané pozemky pod vysílačem v Nových Bránicích u Brna vyvézt tamní pěstitel Tomáš Zoufalý.
„Důvodem, proč tady na poli hnije paprika, je, že ve spoustě českých řetězců jsou papriky z dovozu. Přitom by mohli prodávat papriky z naší produkce,“ posteskl si Zoufalý ve zpravodajství ČT.

S Bleskem se však o likvidaci asi 400 tun zeleniny, na níž prý tratí čtyři miliony korun při prodejní ceně obchodníkům pouhých 10 korun za kilogram, bavit nechtěl. Pro některé hromady tak platí, že škoda šlphá až k částce 8 000 000 korun.

A proč je neprodá levně lidem v okolí? „Je to škoda, že to nechá takhle shnít, ale tady má každý své. V Brně by to možná někde na trhu prodal, ale ani to se mu prý nevyplatí. Musel by zaplatit dopravu, stánek, prodavače...“ tvrdí lidé z Nových Bránic.

Zemědělci: Paprikový trh ničí dovoz!

Čeští zemědělci musí ve velkém likvidovat zeleninu! Obchodní řetězce ji kupují ze zahraničí a nabízejí v akci! O českou tak nemají zájem. Čtyři sta tun českých paprik leží ladem na poli. Jedná se o lokální problém, řekl Blesku předseda Zeleninářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. „S nízkým odbytkem na jižní Moravě se potýkají 4 z 5 zelinářů,“ dodává.

A důvod? „Potravní řetezce nakupují převážně papriky z Holandska a Maďarska a nabízejí je v obchodech za nižší akční cenu. České papriky se proto vykupují méně a ty, které se nevykoupí, se vyhodí,“ uvádí Sylva Dušková, ředitelka družstva Jihomoravská zelenina. „Tento problém nevznikl ze dne na den. Potýkáme se s ním od půli července,“ dodává.

A co na to obchodní řetězce?

V řetězci Billa dosahuje podíl českých paprik vůči dovezených 50%. O něco lépe jsou na tom papriky v Tescu, které u některých druhý odebírá 70% - 90% z českých zdrojů. Hypermarkety Albert se nevyjádřily.

 

zlymikes ( 17. srpna 2014 05:56 )

Zase chyba,páni redaktoři - "České obchody"! Udělejte nám seznam,který z obchodních řetězců je český. Pak zjistíte,že je to jen Coop Jednota. U všech ostatních je majitel v Německu,Holansku,v Maďarsku. A logicky tihle majitelé upřednostní dodavatele ze svých zemí a ne z nějaké Moravy.Lze to pochopit?

aranka.erbova ( 15. srpna 2014 18:39 )

ivoadler-Ty jsi fakt jelito,ceny určuje obchodník,ale když jsou výrobci nenažraní,tak prostě obchodníci daj přednost někomu jinému,co na tom nechápeš????A hlavně mě konečně ty degeši odpověz, proč Ti kriplové-vychcaní zemědělci placení na dotacích z našich daní, to vyvezli na pole shnít a nedali to ve prospěch daňových poplatníků-.nejsi taky jeden z těch zmr.dů???? neodpovíš,protože jsi čůůůůrák a došli ti argumenty debile

ivoadler ( 15. srpna 2014 17:18 )

Aranko, čti pozorně. Ceny na regále neurčuje výrobce, ale obchodník. Chápeš to? Jestli chce výrobce ceny ovlivnit, tak musí na obchodníka vyvinout tlak. Musí sám začít obchodovat, když obchodník jeho zboží nechce. Já vím, je s tím práce a starosti, ale pořád lepší, než nechat zboží shnít, spálit atd.

lunatic ( 15. srpna 2014 14:58 )

Vůbec to není šílené .Cenu totiž určuje trh ... a je lhostejné,zda se hovoří o surovinách,plodinách,anebo dokonce o zvířatech,či lidech. Cenu si určuje ten,kdo hodlá nakupovat naší,popř.mojí práci,výrobky,atd.-za komunistů samozřejmě platilo,že se musel především splnit plán-i když se vyrábělo to,co nikdo nechtěl,nepotřeboval. Tu papriku je nikdo nenutil pěstovat-šlo o špatný odhad ...

jarypadlo ( 15. srpna 2014 14:46 )

sedm,jeden sólo byl předtím!

Zobrazit celou diskusi