Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dánské vepřové rolky zabily už 12 lidí! Nákaza hrozí ve školách

Rullepølse - závitek z vepřového žaludku s bylinkami a kořením. Krájí se na plátky a dává se často na sendviče. Dánové se po něm mohou utlouct.
Rullepølse - závitek z vepřového žaludku s bylinkami a kořením. Krájí se na plátky a dává se často na sendviče. Dánové se po něm mohou utlouct.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: vk - 
13. srpna 2014
16:24

Už 12 obětí si jenom za posledních měsíc vyžádala v Dánsku listerie, u osmi dalších byla potvrzena nákaza. Smrtící bakterii objevily úřady v dánské masné specialitě rullepølse, rolce vyráběné z vepřového masa. Nebezpečná uzenina od malého masokombinátu Jørn A.

Rullepølser sídlící v Kodani už byla stažena z prodeje a dánský úřad pro hygienu SSI uvedl, že má epidemii pod kontrolou. „Nákaza, která postihla zejména starší lidi a osoby oslabené jinými nemocemi, byla vážná. Teď už ale známe zdroj bakterie,“ oznámil Steen Ethelberg z dánského zdravotnického úřadu.

Dalším cílem je zjistit, zda se závadné maso nedostalo náhodou do škol, restaurací, nebo nebylo vyvezeno do zahraničí. Etická komise, kterou svolala Světová zdravotnická organizace (WHO) schválila experimentální lék ZMapp pro nakažené virem ebola.

Podmínkou je, že nemocní musí s léčbou pomocí neschváleného léku z protilátek z těl přeživších pacientů souhlasit. WHO zároveň oznámila, že počet lidí, které krvácivá horečka zabila, už stoupl na 1013. Nakaženo zůstává 835 lidí.

budybad ( 14. srpna 2014 00:13 )

To se zase plesku povedl kousek. Nakaza jako nakaza. Cte tam nekdo po sobe vubec ty kravoviny?????

vendulka1234 ( 13. srpna 2014 20:34 )

není to ta ebola, krvácivá horečka z otravy listerií není, to máte průjmy zvracíte, ale nekrvácíte....taky je mi divný že by zemřelo už 1000 lidí na průjem ze zkažené potravy.

ejvm1712 ( 13. srpna 2014 18:34 )

Hlavně,že se všichni mohli po revuluci pos*at,když se začaly objevovat zahraniční výrobky. Teď to máme. EU se podařilo u nás zlikvidovat veškeré zemědělství a budou nám posílat odpad. V každém okrese byly zemědělské podniky,produkující maso. Lidi měli práci,kvalitní a levné potraviny. Určitě lepší a kvalitnější než ty hnusy,co se teď prodávají. Děkujeme páni politici za zruinování našeho zemědělství.

Zobrazit celou diskusi