Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Markétka byla 20 minut na dně rybníka: Po dvou měsících otevřela oči

Autor: jp - 
13. srpna 2014
11:01

Markétka (13) otevřela oči, ale na své okolí nereaguje. Sama dýchá a do práce se daly i všechny orgány, jen mozek nepracuje tak, jak má. Je jako spící panenka, říkají blízcí. Poslední nadějí je pro ni přetlaková komora.

 

 

Markéta byla po nehodě, při které zemřela její maminka, v kómatu. Po několika týdnech v motolské nemocnici ji převezli do kladenské nemocnice do hyperbarické kyslíkové komory. Lékaři o ní hovoří jako o metodě poslední naděje.

 

Jelikož hyperbarická terapie uzdravila v minulosti i lidi v dlouhodobém kómatu, Markétčini blízcí věří, že pomůže i jí. „Očička má otevřená, ale zatím nijak nereagují. Reagovala ale na hlazení. Doktoři už zaznamenali pozitivní vývoj, co se mozku týká. Myslím, že komora zabírá,“ potěšila poslední zprávou o stavu žačky 7. třídy známá rodiny přátele dívky na facebooku. V Kladně by podle ní měla být asi měsíc. Pak se uvidí, co bude dál.

 

Nehoda se stala 12.června poblíž Markétčina domova po pár minutách jízdy. Šárka F. s dcerou z něj vyrazily ráno ve vozidle autoškoly. Jela zřejmě do práce a cestou chtěla Markétku hodit do školy. Z neznámé příčiny přejela do protisměru, vůz narazil do zábradlí a převrácený na střechu padl do rybníku. Žena zemřela po převozu do nemocnice.

 

Hyperbarická kyslíková terapie

 

Léčebná metoda vedoucí ke zvýšenému okysličení krve. Pacient při ní vdechuje kyslíku s koncentrací 5krát vyšší než je ve vzduchu. Tlak v hyperbarické komoře je přitom až trojnásobně vyšší než atmosférický tlak, takže nabídka kyslíku může být až 15krát vyšší než při dýchání vzduchu za normálních podmínek.

 

obluda.pb ( 14. srpna 2014 00:56 )

A už nepíší ani o tom jejím dědkovi...

slider ( 13. srpna 2014 15:44 )

Přeji jí hodně štěstí. https://www.youtube.com/watch?v=3_JTlAfCxMQ

petrkramnypresident ( 13. srpna 2014 14:10 )

Existuje jen jedna celebrita - Iveta. A ta je bohužel po smrti, takže už není o čem psát.

andorea ( 13. srpna 2014 12:23 )

Abys mohla klást nesmyslné otázky.

andorea ( 13. srpna 2014 12:22 )

Snad se z toho holčina dostane, ale moc optimisticky to nevypadá.

Zobrazit celou diskusi