Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čechům i Evropě začínají hody: Putinovy sankce zlevní potraviny až o 15 %!

Autor: Vera Renovica - 
13. srpna 2014
05:00

Připravte si žaludky a dojezte zásoby z mrazáků. Na Česko se řítí zlevňování potravin, jaké tady dlouho nebylo. Podle odhadů Potravinářské komory totiž kvůli ruským sankcím nakoupíme až o 15 procent levněji!

Jak to funguje? Ekonomické sankce na potraviny včetně ovoce, zeleniny, masa, mléčných výrobků a ryb, kterými chce ruský prezident Vladimir Putin(61) ochromit Evropu, přinesou své sladké plody. Výrobci totiž zboží určené pro Rusko budou muset prodávat mimo jiné v Česku. A vzhledem k jeho přebytku za mnohem lidovější ceny, než jsme zvyklí.

Díky, Polsko!

Největší příval zboží nás čeká z Polska, především půjde o ovoce a zeleninu. „Odhadujeme průměrný pokles cen potravin o deset až patnáct procent, pokud se vyplní hrozby, že se na náš trh začnou tlačit přebytky z ostatních zemí EU,“ potvrdila mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Dočkáme se brzy

Zemědělcům, kteří na téhle diplomatické hře prodělají kalhoty, se to samozřejmě nelíbí. Spotřebitelé si už ale mohou začít mnout dlaně. Podle obchodních řetězců je to otázka několika dnů, podle analytiků spíš týdnů. Ať tak či onak by ale brzy mohly být jak naše nákupní koše, tak peněženky mnohem plnější!

Polsko

Sankce vůči ovoci a zelenině z Polska byly vyhlášeny už 1. srpna a dopady lze pocítit. Na největším polském trhu v Broniszach u Varšavy ceny klesly o 30 až 70 procent. Důvodem je i velmi bohatá úroda.

Slovensko

Slovenská zemědělská a hospodářská komora nepočítá s takovým propadem v cenách, který předpovídají v Česku. „Máme zkušenost, že pokles ceny potravin na trhu se ne vždy projeví na pultech prodejen,“ řekl Blesku mluvčí Stanislav Nemec.

Česko

Potravinářská komora odhaduje, že ceny potravin pro spotřebitele klesnou o 10 až 15 procent. Důvodem má být nával přebytku potravinářské produkce z okolních zemí do srdce Evropy.

Německo

Tamní odborníci zatím neodhadují, o kolik ceny klesnou. Ekonomové však upozorňují, že například v sousedním Nizozemsku zlevnily papriky a rajčata až o 30 procent a u sezónní zeleniny očekávají podobný fenomén.

Rakousko

I naši jihovýchodnější sousedé mají obavy, do Ruska totiž vyvážejí ročně potraviny v hodnotě 237 milionů eur, zejména mléčné a masné výrobky. Plánují však, že svoji nadprodukci »utopí« doma a v Německu bez velkého poklesu cen.

itartas ( 14. srpna 2014 21:57 )

Pro banderovce andreslawického: Co se týče protiruských ekonomických sankcí vnucených Evropě, experti mají za to, že „poslušnost“ Bruselu uškodí zemím EU více než Moskvě.

itartas ( 13. srpna 2014 18:47 )

andre...ale jdi prosím tě, ty regále! Kdysi jsem poslouchala Dianu Kobzanovou, která žila v Moskvě léta a prohlásila, že je nevýslovně s Moskvou spokojená. Že takové zboží jaké je tam není v Praze ani náhodou!

itartas ( 13. srpna 2014 18:44 )

wandzi..ach jo, ty jsi ukázkový blb!

itartas ( 13. srpna 2014 18:42 )

Začínají hody? Po hodech obvykle přichází sra/č/ka.

itartas ( 13. srpna 2014 18:40 )

andre...blbost je fakt věčná!

Zobrazit celou diskusi