Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děvčátko málem zabil Nurofen: Následky si ponese celý život

Autor: dce - 
11. srpna 2014
19:29

Dvouleté děvčátko z Londýna málem podlehlo velmi vzácné nemoci. Po podání léků oslepla a tělo jí pokryla vyrážka s bolestivými puchýři. Devět dní bojovala o život a přežila. Následky, které si může nést celý život, zatím nebyly potvrzeny.

Macey Marsh před šestmi týdny přijali na ambulanci v Surrey. Příčinou byla obyčejná vyrážka a oteklé oči. Vše vypadalo rutinně. Dívka dostala od lékaře léky Nurofen pro děti a Calpol. Druhý den ráno už ale měla slepené a oteklé oči. Vypadala mnohem hůř než předešlého dne. Rodiče ji opět odvezli k lékaři.

Tentokrát jí lékaři diagnostikovali spálu a předepsali penicilin.  Dalšího dne se ke všem příznakům přidaly i bolestivé puchýře. V tomto případě pro ni už přijela sanitka. Londýnští doktoři u ní zjistili velmi vzácný Stevensův-Johnsonův syndrom. Jde o imunopatologickou reakci kůže, u níž není zcela jistá příčina. Někdo takto reaguje na herpes virus, jiný na streptokoky, dospělí nejčastěji na různé léky. Ve 40 % případů je tato nemoc smrtelná.

Lékaři rodičce malé Macey upozornili, že její šance na přežití by se rovnala zázraku. O pár dní později se stav Maycey ještě zhoršil, když se puchýře rozšířily i na zbytek jejího těla. Devět dní po přijetí už dívka ale otevřela oči. Šance na oslepnutí byla velmi vysoká, zatím ale dívka vidí. Nedá se ovšem vyvrátit, že nebude mít v budoucnu se zrakem větší potíže.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

camse ( 11. srpna 2014 22:46 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info http://cameso.webnode.cz/

soorry ( 11. srpna 2014 21:40 )

opravdu strašné, snad "riziko oslepnutí". Kdepak jsi ty jazyku český????

libren ( 11. srpna 2014 21:32 )

Co mě na tom článku nejvíc dostalo, byla věta =šance na oslepnutí byly veliké=. Kdyby na uzdravení prosím, ale šance na oslepnutí. Říct někomu,máš šanci, že oslepneš- dobrý teda. Nemáte lepší slova?

miriam ( 11. srpna 2014 20:40 )

Acylpyrin má něco společného s Nurofenem, že to dáváte do souvislosti? A odkdy? Pokud se skutečně jednalo o S-J syndrom, pak mohla reakce nastat na cokoliv, nejen na podaný lék, jak uvádí novináři. Možná máte problém pochopit psaný text, ale když si moji reakci přečtete ještě jednou, možná zaregistrujete, že kritizuji především novináře za snůšku blábolů v článku. Co se diagnostiky spály týká, já stále ještě dám spíš na lékaře než na jasnovidce, vy si choďte, kam libo. Můžu vás ujistit, že vyrážka není vždy nutným příznakem doprovázejícím spálu a že v dnešní době existuje spousta možností, jak ji diagnostikovat a to včas - PANE DOKTORE

doktormediciny ( 11. srpna 2014 20:16 )

Miriam nemáteb tak docela pravdu. Tady ten sndrom se může objevit i po avylpyrinu... Jinak ovšem poznat spálu než se vyhodí vyrážkas, tak to je asi úkjol pro jasnovidce, nikoliv pro lékaře

Zobrazit celou diskusi