Jeden z nejproslulejších českých zločinců z 90. let Ivan Jonák si pomalu zvyká na život na svobodě. Všechno se za dobu, kterou strávil v cele, změnilo, obzvláště co se týče technologie. Jonák se ale nechal slyšet, že se s vymoženostmi už seznámil a umí je používat. „Umím zacházet i s tablety a dalšími věcmi, které nebyly. I s notebooky. Mám dokonce dva,“ chlubil se Jonák v rozhovoru pro MF DNES.

Dále se pochlubill i svou velkou vášní, luxusním vozem Audi Allroad. Jak si ale mohl Jonák auto dovolit? „Když něco potřebuju, tak to dostanu od známých. Mně nic nechybí.  Mám pěkné auto, ale nemám naftu, tak mi ji dají,“ pochvaluje si svůj život Jonák.

Majitel někdejšího Discolandu Sylvie tak zřejmě vůbec nestrádá. Dokonce mu zůstal i byt, ve kterém bydlel před nástupem do vězení.Přitom Ivan Jonák nemá žádnou práci. Nabízeli mu sice práci v diskotéce blízko Václavského náměstí, ale on po prohlídce odmítl s tím, že podnik nebude prosperovat, protože ve stejné ulici jsou samé „bordely“.

Ani během pobytu za mřížemi si Jonák příliš peněz nenašetřil. „Snad jen tři měsíce jsem pracoval. Klasicky jsem dělal obálky,“ říká bývalý vězeň a vzápětí přiznává, že nestíhal pracovat tak rychle, jak po něm chtěli. Když odcházel na svobodu, dostal  jen dva tisíce do začátku.

„Nemám teď peníze, takže mi je nemohou ukrást, ale mám známé,“ svěřil se Jonák. Kdo jsou tedy jeho štědří známí, které již několikrát zmínil? A kde se takoví kamarádi dají sehnat? 

Za co seděl?

7. dubna 1994 byla zastřelena jeho manželka Ludvika Jonáková. Vraha si udajně někdo najal. Podezření padlo na Ivana Jonáka, ten skončil roku 1998 ve vazbě, z níž ho ale zanedlouho pustili pro nedostatek důkazů. Situace se změnila v únoru 1999. Tehdy už trestní senát shledal důkazy dostatečné a Ivan Jonák byl nakonec odsouzen na 18 let.