Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obama bombarduje Irák! Islamistům zabráníme v masakru civilistů

Jeden z letounů, který zaútočil na jednotky islamistů se připravuje ke startu.
Jeden z letounů, který zaútočil na jednotky islamistů se připravuje ke startu.  (Autor: Reuters, EPA, ČTK)
Autor: ČTK - 
8. srpna 2014
17:30

Spojené státy začaly s cílenými leteckými údery na pozice islámských radikálů v Iráku. Dnes to oznámil Pentagon s tím, že cílem se staly dělostřelecké baterie islamistů, které ostřelovaly jednotky bránící metropoli iráckého Kurdistánu Irbíl. Americký prezident Barack Obama cílené nálety povolil, vyloučil ale návrat amerických vojáků na iráckou půdu.

Mluvčí Pentagonu John Kirby na Twitteru uvedl, že cílem amerických úderů je podpořit kurdské jednotky, které se snaží zastavit postup radikálů z Islámského státu (IS). Kirby upřesnil, že náletu se zúčastnila dvojice stíhaček F/A-18 Hornet. Piloti shodili laserem naváděné bomby o hmotnosti 500 liber (asi 227 kilogramů) na část dělostřelecké baterie a tahač, který ji přepravoval.

O prvním americkém útoku na povstalce z IS uvedl Pentagon jen málo podrobností. Známo je například to, že stíhačky na misi odstartovaly z letadlové lodi George H. W. Bush, která je od června v Perském zálivu.

Obama ve svém prohlášení dal na vědomí, že cílené americké útoky armáda podnikne v případě dalšího postupu islamistů k Irbílu, kde mají USA konzulát a kde působí američtí vojenští poradci. Spojené státy podle prezidenta zaútočí i tehdy, když se ocitnou v ohrožení životy Američanů i tisíců civilistů, kteří před IS prchají.

Spojené státy o několik hodin dříve shodily humanitární pomoc lidem, kteří před islamisty uprchli do hor u města Sindžár. Tam hrozila asi 40.000 členů náboženské sekty jezídů smrt hladem a žízní, neboť do hor utekli bez potřebných zásob.

Islamisté postupují od června severním Irákem směrem k Bagdádu. V části Iráku a Sýrie vyhlásili chalífát, ovládají také velké oblasti v západoirácké provincii Anbár.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepatiso ( 9. srpna 2014 13:51 )

VELKÝ SKOROBÍLÝ TATÍNEK HÁŽE BOMBIČKY NA VLASTNÍ DĚTIČKY?VELICE ZVLÁŠTNÍ,NEMYSLÍTE MILÍ SOUKMENOVCI?

ivoadler ( 9. srpna 2014 13:47 )

Co se skutečně povedlo, je zastavení dodávek plynu do Evropy ukrajinskou vládou. Jedinej kšeft, kterej mají, zastaví. Samozřejmě, že to není pomsta Rusku, ale provokace vůči Evropě: dělejte něco, teče nám voda do bot.

ivoadler ( 9. srpna 2014 13:40 )

Kuš ty brebto! A masakrované obyvatelstvo utíká před masakry do Ruska! A předlož hodnověrnou informaci, že na Ukrajině bojuje pravidelná ruská armáda. To zatím nikdo nedokázal. Zato žvanění je potopa.

gabreta ( 9. srpna 2014 13:29 )

Jo Amíkům se stahuje prd.el, že Islám přijde k nim a přinese chaozzzz mírumilovnýmu národu!

zabibol ( 9. srpna 2014 11:40 )

Jediné Spojené státy se dokáží postavit hordám islámských fanatiků.

Zobrazit celou diskusi