Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

První nemocný ebolou v Evropě! Španěl už je v nemocnici

Autor: dce - 
8. srpna 2014
12:14

Do Evropy dorazila první oběť nakažená ebolou. Pětasedmdesátiletý kněz, který v Libérii léčil postižené ebolou, byl ve čtvrtek dopraven do své domoviny ve Španělsku. Nemoci jen tak tak nepodlehl. To se ale nedá říct o mrtvých v ulicích západoafrických měst.

Na ulicích v Guinei a Libérii leží lidé. Nikdo si jich nevšímá, protože se všichni bojí nákazy ebolou. Lidé zde umírají na ulici a stávají se hrozbou pro všechny ostatní. Šokující fotografie zkrvavených těl povalujících se na ulici obletěly ve čtvrtek svět. Tentýž den také do Madridu dorazilo letadlo s nemocným knězem. Miguel Pajares v Libérii léčil místní nakažené ebolou.

Od soboty musel být v karanténě, kde testy nemoc potvrdily. Do Madridu ho doprovodila jedna s přisluhujících jeptišek. Ta, ačkoliv nakažena zatím nebyla, šla po přívozu spolu s Miguelem do karantény. K tomu bylo navíc z nemocnice, ve které nyní přebývají, evakuováno asi 30 pacientů. Stav kněze se po přívozu zhoršil natolik, že se lékaři báli o jeho život, nyní už je však schopen chůze, což je pro nemocného ebolou velký pokrok.

Video Strach z eboly v Česku - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Podle Mercedes Vinuesy, vedoucí organizace pro zajišťování veřejného zdraví, je riziko nákazy ostatních občanů Madridu minimální. Lékaři a ostatní zasahující zachovali nejpřísnější opatření – všichni přítomní zasahovali v ochranných oblecích, i sedadla ve vojenském letadle, které nemocného převáželo, byla přikryta igelitovou fólií.

Strach z epidemie ale narůstá. Nemoc již nepřežilo více než 900 lidí z celkového počtu asi 1700 nakažených. Liberie a Sierra Leona vyhlásili stav nouze. Před velkými městy byly vystavěny zátarasy, které hlídají stovky vojáků. Mají bránit pohybu obyvatel a dalšímu rozšiřování nemoci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

camse ( 9. srpna 2014 11:12 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

naidka ( 8. srpna 2014 17:04 )

Nemocné ebolou by neměli dál nikam rozvážet a nechat je v Africe, ať se vyléčí tam. Tato poměrně nová nemoc není zas tak známá a vědecky prozkoumaná, aby jejímu šíření zabránila např. igelitová folie.

mortis69 ( 8. srpna 2014 16:43 )

Andrea tě ale prokoukla-co

mortis69 ( 8. srpna 2014 16:30 )

Cigáni se bojej jen jedinýho viru-práce

sores ( 8. srpna 2014 15:33 )

Příroda je moudrá vážení! Ta si to reguluje sama, je nás už hodně a ve spoustě států se ještě v 21 století těžce hladoví. Navíc cikáni se množí jako myši tak to příroda zařídí po svém.

Zobrazit celou diskusi