Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

První dítě v Česku, které žije s umělou pumpou v těle: Srdíčko mu pohání čerpadlo!

Autor: Petr Podroužek - 
4. srpna 2014
16:17

Filip Dobeš (16) se narodil se srdeční vadou. Do šesti let absolvoval osm operací. Teď dostal náhradu půlky srdce a jako prvnímu dětskému pacientovi v Česku mu bylo srdeční čerpadlo voperováno do srdce.

Nový přístroj je pro Filipa důležitý. Pomůže mu přežít do doby, než získá srdce od dárce. „Před operací to bylo špatné. Postupně jsem pociťoval, že srdce nebije pravidelně. Dýchalo se mi špatně, vyšel jsem šest schodů a musel jsem odpočívat. Nemohl jsem dělat to, co ostatní vrstevníci. Hrát fotbal, hokej. Chodil jsem jen na ryby,“ řekl Blesku Filip Dobeš.

Ve Fakultní nemocnici v Praze–Motole se mu snažili vždy pomoci. Když mu bylo patnáct, našli zde řešení v mechanické srdeční podpoře. „Lékaři ale měli obavy, protože výsledek byl hodně nejistý a nevědělo se, zda to oslabené Filipovo tělo zvládne. Ale hrálo se o čas,“ řekla Lenka Dobešová (35), matka Filipa.

Filip prodělal operaci, kterou provedl profesor Tomáš Tláskal, krátce před šestnáctými narozeninami. Na sále strávil téměř devět hodin. „Po celou tu dobu jsme čekali na chodbě. Snažili jsme se mu dodat energii aspoň na dálku. Bylo to nejhorších devět hodin v mém životě,“ vzpomíná Lenka Dobešová. Ale povedlo se…

„Bez čerpadla by nemohl žít. Unikátní je, že přístroj už nemusí být mimo tělo. Čerpadlo připomíná trychtýř strčený přes srdeční stěnu do levé komory. Trychtýřem se nasává krev a jde do centrifugální pumpy, která 3000 otáčkami za minutu vhání krev do srdečnice a odtud putuje dále do těla,“ popisuje princip čerpadla Jan Janoušek, vedoucí primář dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole.

Měsíc a půl bez sebe

Měsíc a půl po operaci o sobě Filip nevěděl, trpěl halucinacemi, takže domů si ho rodiče odvezli až 107 dnů po zákroku. Dnes je už student stavební průmyslovky zařazený do transplantačního programu a čeká na nové srdce; a lékařům v Motole je velice vděčný. Bez nich by tu už nebyl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pgga ( 5. srpna 2014 01:44 )

O tvuj duchod cikane se staraji v UK Pakistanci..co?..Tedy arabska verbez...a ted se smeji ja

abyss ( 4. srpna 2014 22:16 )

Přesně takto dětinsky naivně by reagoval můj sedmiletý vnuk...

kamii ( 4. srpna 2014 20:59 )

s tím Jakubiskem mne to také napadlo.....přeji mu, aby se našel dárce co nejdříve. Možná kdyby byl zkrachovalý režisér, opilec, Slovák a starej dědek, tak by to šlo rychleji ( vím je to hnusné )

marlen52 ( 4. srpna 2014 20:45 )

tohle je neštěstí a ne že nějakou Lounovou v americe okradli.nechápu ty lidi na téhle diskusi že ještě v tomhle případě dokážou být nelidský.Filipovi přeju hodně štěstí

abyss ( 4. srpna 2014 19:43 )

Proč by mi měla praskat cévka? Já mám na neustálé vysvětlování dobrý trénink díky vnoučatům. To že ty se tu předvádíš jako malé udivené děcko a pak, když ti to konečně dojde, si hraješ na chytrého posměváčka, to je tvůj boj.

Zobrazit celou diskusi