Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příměří v Gaze netrvalo ani den: Palestinci unesli izraelského vojáka!

Autor: ljš - 
1. srpna 2014
21:45

Původně třídenní příměří mezi Izraelem a hnutím Hamas platící od dnešního rána v Pásmu Gazy se zhroutilo jen dvě hodiny od jeho zahájení. Palestinci totiž unesli jednoho z izraelských vojáků a ostřelování začalo nanovo.

Na Izrael dopadlo podle listu Jerusalem Post přes 15 raket a minometných granátů vypálených z Pásma Gazy. Při izraelském ostřelování z tanků na jihu Pásma zahynulo nejméně 50 lidí, uvedli palestinští představitelé. Izraelská armáda následně oznámila, že příměří skončilo. Zveřejnila rovněž informaci, že na jihu Pásma Gazy byl unesen izraelský voják, poručík Hadar Goldin, a další dva jeho kolegové byli zabiti.

"Vojáci pracující na zničení jednoho z tunelů byli napadeni. Podle našich prvotních zjištění byl během operace zajat teroristy jeden z vojáků," uvedl armádní mluvčí Peter Lerner. Podle izraelských médií došlo k únosu na jihu Pásma Gazy nedaleko Rafáhu kolem 9:30 místního času (8:30 SELČ), tedy hodinu a půl po začátku původně plánovaného třídenního příměří. "Je po příměří," oznámil rovněž Lerner.

Jeden z palestinských ozbrojenců se údajně při útoku odpálil a ostatní nastalého zmatku využili k tomu, aby mohli jednoho z izraelských vojáků unést, popisují izraelská média. "Jestliže jsou naše podezření ohledně dnešního dění správná, Hamas využil posledního příměří k tomu, aby mohl unést izraelského vojáka," uvedl na Twitteru armádní mluvčí.

Podle BBC zdroje Hamasu naopak tvrdí, že voják byl zajat před zahájením příměří. Jak uvedl zpravodaj americké CNN, brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem palestinského hnutí Hamas, následně zveřejnily prohlášení, ve kterém mluví o provedení "unikátní operace" na jihu Pásma Gazy, což by mohlo souviset právě s únosem. Žádné bližší podrobnosti ale neuvedly.

Jakmile začalo příměří v osm hodin ráno (7:00 SELČ) platit, ulice Gazy se zaplnily Palestinci, popsala agentura Reuters. Mnoho lidí se totiž po týdnech bojů rozhodlo vrátit domů. "Jsme na cestě zpátky do Bajt Lahíja (na severu Pásma Gazy)," uvedl 38letý otec čtyř dětí Ašraf Zajíd. "Doufáme, že příměří bude trvalé a nebudeme se již muset vracet do úkrytu provozovaného OSN," dodal. Po více než čtyřech hodinách ale izraelská armáda vzkázala obyvatelům, aby opět zůstali doma, protože své operace obnovuje.

Obě strany se vzájemně obviňují, kdo za zmaření klidu zbraní může. Jak poznamenaly světové agentury, na jednu stranu se radikálové během příměří nejspíš dopustili únosu, na druhou se ale objevily informace o izraelském ostřelování z tanků, při kterém přišlo v Rafáhu o život na 50 lidí a dalších 220 jich bylo zraněno. Nebylo ale jasné, zda k tomu došlo až po údajném únosu nebo před ním.

mandat ( 2. srpna 2014 08:47 )

Banda Zidovska si zaslouzi srovnat se zemi.

mandat ( 2. srpna 2014 08:47 )

A to, co dela Izrael je OK . To nemyslite vazne .

mandat ( 2. srpna 2014 08:46 )

Za posledniho uneseneho izraelskeho vojaka vymenili Palestinenci za 1 027 Palestinencu. Tak ted se ptam, proc Izrael dela takovy humbuk za jednoho vojaka, kdyz sam ma vic jak 1000 Palestinencu. Nebo zemrelo temer 800 Palestinencu, vcetne zen a deti a Izrael rve, ze ztratil 3 vojaky.

lakiz ( 2. srpna 2014 05:48 )

Dokud Hamas aFatah nebudou prohlášeny za teroristickou organizaci a nepřestanou se jim posílat miliardy na ,, humanitární pomoc ,, na nákup zbraní a raket, klid nebude.

korektor ( 2. srpna 2014 02:00 )

kill evry fucking arab you meet, god will sort them

Zobrazit celou diskusi