Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Armáda evakuovala české velvyslanectví v Libyi: Nikdo jim nezaručí bezpečnost!

Autor: ČTK, tp - 
31. července 2014
21:41

Znepřátelené milice donutily vyslance v Libyi k evakuaci. Nikdo jim není schopen zaručit bezpečnost a tak armáda české velvyslanectví vyklidila a společně se Švýcary se zaměstnanci evakuovali zpět domů.

Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi dnes Česko dočasně uzavřelo své velvyslanectví v Libyi. Česká armáda podle sdělení generálního štábu evakuovala z metropole Tripolisu deset pracovníků českého zastupitelského úřadu.

Připojilo se k nim také jedenáct zaměstnanců švýcarské ambasády. Letoun CASA C-295 M vzlétl v poledne s 21 evakuovanými na palubě z Tripolisu a po mezipřistání v italském Palermu dosedl v podvečer na pražské letiště ve Kbelích. Ministerstvo zahraničí vydalo doporučení, aby občané ČR za současné situace do Libye necestovali. V Tripolisu dochází v posledních týdnech k bojům mezi znepřátelenými milicemi, které mimo jiné vyřadily z provozu mezinárodní letiště.

Libye zažívá nejtěžší období od svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Za minulé dva týdny přišlo v této zemi o život na 200 lidí. Své zastupitelské úřady v posledních dnech dočasně uzavřela také řada dalších západních zemí. České velvyslanectví v Tripolisu bylo uzavřeno již před třemi lety během povstání proti Kaddáfímu, velvyslanec i ostatní personál opustil ambasádu koncem února 2011. Zpět se tehdy čeští diplomaté vrátili po více než půl roce, v polovině října 2011, tedy až po Kaddáfího pádu.

tummy ( 1. srpna 2014 14:34 )

 tri roky oprav po valce.byla znicena elektrika elektrarny byli zniceny palbou hlavni vodovod domy a ulice byli poniceny stavely se nove pekne obekty jeden je na te fotce je kousek od nas tato ctvrt je cela uzavrena

lakiz ( 1. srpna 2014 05:42 )

tři roky budování ? Konkrétně čeho ?

lakiz ( 1. srpna 2014 05:41 )

Kdepak soudruzi s USA a EU s jejich pionýry v ČR udělali chybu , že se vývoz ,, demokracie,, jaksi nepovedl ?

gabreta ( 1. srpna 2014 00:02 )

Jo mírotvorci Amíci už mazali domů minulej tejden a teď se pakujou jejich nohsledi! To se jim tam ta západní demokracie nějak vymkla z ruky! Jo teď vyspělou demokracii zavádí Ukrošům !!

anka ( 31. července 2014 22:13 )

Zobrazit celou diskusi