Stačil jen náraz v 40kilometrové rychlosti a vnitřek vozu se při testu Allianz centra pro technologie změnil v trosky. Rozdrcená palubní deska, přelomená řadicí páka a zničená sedadla řidiče a spolujezdce. Celou zkázu přitom způsobila maketa 35-kilogramového vlčáka Maxe, která seděla nepřipoutaná na zadních sedadlech.

Podobně to může dopadnout v případě nehody u všech řidičů, kteří psa v autě nepoutají. Test ukázal, že už při nehodě při rychlosti 40 km/h vyvine nepřipoutaný německý ovčák o hmotnosti 35 kilogramů sílu hrocha s hmotností 1400 kilogramů. Následky pro posádku vozu jsou tragické. „Vezete-li na zadních sedadlech nezajištěného středně velkého psa, může při čelním nárazu i v poměrně nízké rychlosti dojít k naprosté devastaci předních sedadel,“ uvádí Carsten Reinkemeyer, odborník Allianz na automobilové strojírenství a dopravní bezpečnost.

Video z crash testu:

 

Rady odborníků z ÚAMK

Jaký je ideální prostředek pro přepravu zvířete?

Přepravní klece jsou ideálním řešením pro přepravu. Klece se vyrábějí v různých velikostech a jsou určeny pro všechna plemena psů, ale i ostatní zvířecí mazlíčky.

Taška je určena pro přepravu psů malých plemen, koček i ostatních domácích miláčků.

Speciální pásy pro psy se pak mohou používat od 2,5 kg do 44 kg. Větší psi nad 45 kg na sedadlo nepatří. Pásy instalujte pouze na zadní sedadla a nikdy na místo vedle řidiče.

Předpisy v ČR

Při přepravě zvířat je nutné:

Zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby

Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích

Za nedodržení hrozí pokuta až 2000 korun.

Předpisy v EU

V EU jsou p ř e d p i sy stejné jako v ČR. Pokuty ale ne! Například v Rakousku můžete za nepřipoutaného psa dostat pokutu až do výše 2180 eur (60 tisíc Kč).

Fotogalerie
6 fotografií