Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nazí recitovali na oltáři v kostele a pod taktovkou kněze...

31. července 2014
15:06

Dva nazí muži, nahá korpulentní dáma s muslimským šátkem přes hlavu a druhá krátkovlasá brunetka s brýlemi seděli na oltáři v kostele sv. Vavřince v Klatovech a předčítali. Svérázně pojatá vernisáž výstavy některé pobouřila. A to i přesto, že ji uváděl římskokatolický duchovní!

„Nahý jsem přišel na svět“ znělo motto výstavy o prolínání kultur sochařky Zuzany Čížkové, která byla minulý týden zahájena v Galerii Klatovy/Klenová. Nejedná se však o obyčejnou výstavní síň, ale o prostory bývalého kostela, který byl však odsvěcen a nyní slouží jako galerie.

Čtyři na nazí lidé seděli na zděném oltáři a předčítali z knihy o sochaři Augustu Rodinovi. Nejprve však pronesl své úvodní slovo duchovní, římskokatolický jáhen a generální prefekt Křesťanské policejní asociace, major Jiří Laňka. Obklopen byl dvěma uniformovanými, do kostýmů převlečenými, četníky. Jemu nazí lidé na oltáři v bývalém kostele nevadili. „Stavba už není kostel, problém v tom proto nevidím žádný. Pokud to někomu vadilo, je to asi proto, že neznají kontext výstavy,“ dodal duchovní.

A ten byl zřejmý. "Chtěla jsem vyjádřit to, že jsme se narodili všichni stejně. Máme stejný výchozí bod. Formuje nás kultura, kterou jsme obklopeni. Pobývala jsem dlouho v zahraničí, kde jsou lidé zvyklí žít v multikulturní společnosti. U nás to až do revoluce běžné nebylo, nyní se s tím musíme naučit žít," řekla Blesk.cz umělkyně, která si k performance přizvala čtyři své přátele.

„Respektuji to jako umělecký záměr autorky. Ti lidé na oltáři reprezentovali různé kultury. Já jsem promlouval o Desateru a zaměřil jsem se na ty aspekty, které z Desatera všechny tyto kultury propojují,“ řekl Blesk.cz jáhen Laňka.

Zástupkyně klatovské galerie přiznala, že vernisáž mohla na první pohled působit na někoho provokativně. Zejména na lidi, kteří se zahájení výstavy osobně neúčastnili.

Nahota v galerii v 21. století by snad již nikoho pobuřovat neměla. Spíš než o skandál jde vkus a to je na posouzení každého.

vrtajzub ( 1. srpna 2014 13:41 )

alex0800 -

vrtajzub ( 1. srpna 2014 13:40 )

Takto vyzerá svet ked sa na riť obráááti a práve v ČR, to mi je skutočne ľúto !

vrtajzub ( 1. srpna 2014 13:37 )

koby - otázka šitá na mieru

vrtajzub ( 1. srpna 2014 13:34 )

vrtajzub ( 1. srpna 2014 13:33 )

ovadmoucha trafila si

Zobrazit celou diskusi